Tovnu junad niko neće

Zastoj u otkupu tovne junadi proizvođače dovodi u gotovo bezizlazan položaj. Problem traje duže vreme, zbog čega je država u tri navrata intervenisala razmenom junadi za kukuruz. Zahvaljujući tome, farmeri su postizali cenu od 2,10 do 2,35 evra za kilogram žive vage. Međutim, razmena je završena, izvoza gotovo i da nema, a cena bikova neprekidno pada. U Mačvi se trenutno nudi 1,70 evra za kilogram žive vage, s tim da se junad preuzima tek za mesec ili više dana. O tome smo razgovarali sa mladim farmerom Nikolom Bojićem iz Majura koji tovi 45 bikova, od kojih je 18 spremno za utovar, ali kupaca nema.

Prema procenama stručnjaka, rod voća biće ove godine umanjen za oko 6 odsto. Najveći podbačaj je u proizvodnji kajsija koje su u mnogim delovima zemlje pretrpele veliku štetu od mrazeva. U čačanskom kraju, koji je poznat po proizvodnji tog voća, nema ni berbe, bi otkupa, ali su ostali troškovi nege zasada za narednu godinu.

U okolini Smedereva, gde nije bilo vremenskih nepogoda, kajsija, kao i drugo sezonsko voće otkupljuje se za rusko tržište, a cene su mnogo bolje nego lane, potvrdio je za emisiju Nedeljom za selo voćar iz Binovca Marko Lukić.

 

Žetva pšenice privodi se kraju. O tome zašto ratari odmah po izlasku kombajna iz njiva treba da plitko zaoru strnište razgovarali smo sa profesorom Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Željkom Dolijanovićem.

 

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika sremske lubenice sa zakašnjenjem su stigle na tržište. Proizvođač bostana iz Popinaca kod Pećinaca Marko Trtica kaže da je u Sremu sve manje lubenica, da je i rod smanjen i da to povrće ove godine neće biti jeftino.

 

Urednik i voditelj: Davorka Tešić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво