O danonoćnom zbrinjavanju Covid bolesnika

Kako žive stanari Doma za stare "Bežanijska kosa" (Gerontološki centar Beograd) u doba korone. Šta im nedostaje, kako provode dane i da li im u posete dolaze rođaci i prijatelji? Odgovore ćemo potražiti od Milene Mašić, korisnice Doma "Bežanijska kosa"u Beogradu.

Milena Mašić već četiri godine živi u ovoj ustanovi. Kao osoba sa invalididetom ima svu brigu i pažnju stručnog osoblja. Pored zdravstvene nege, svaki dan joj je ispunjen i radno-okupacionim sadržajima.

U rubrici za zdravlje završavamo serijal intervjua posvećen bolestima oka. Danas govorimo o glaukomu, oboljenju koje može trajno da ošteti vid, ako se ne otkrije na vreme. Zbog čega nastaje, a kako se glaukom dijagnostikuje i leči ? Pitaćemo oftalmologa, dr Dejana Rašića, docenta na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

A kako zdravstveni radnici pomažu pacijentima obolelim od korona virusa u bolnicama? Kako štite sebe i svoje porodice? O danonoćnom zbrinjavanju teških bolesnika, strahovima i veri u pobedu nad Kovidom 19, govoriće Marija Galić, predsednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije (KCS) "Sestrinstvo", inače glavna sestra Odeljenja Klinike za kardio-hirurgiju KCS i Irena Mitrović, medicinska sestra na Klinici za Infektivne i tropske bolesti KCS.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Naslovna stranica - Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS 

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već dvadeset godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]