Maske na otvorenom, zabrana okupljanja više od 10 ljudi

Epidemiološka situacija u Srbiji je sve teža. U Beogradu su bolnički kapaciteti popunjeni više od 90 odsto. Još dve bolnice u glavnom gradu ulaze u kovid sistem: Institut za medicinu rada sa 100 kreveta i Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije. To je odlučeno posle sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica. Institut za reumatologiju Srbije, koji je ušao u kovid sistem, primio je prve pacijente.

Nošenje maski na otvorenom biće obavezno na teritoriji cele Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od metar i po, odlučeno je na sednici Kriznog štaba. Doneta je i odluka o zabrani okupljanja više od 10 ljudi na otvorenom prostoru. I ta mera važiće u celoj zemlji. Nove mere primenjivaće se od petka.

Najnoviji epidemiološki podaci biće saopšteni na pres konferenciji Kriznog štaba, koja počinje oko 15 časova. Prenos je na Prvom programu Radio Beograda.

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2" koji bi trebalo da se završe do kraja juna sledeće godine. Vučić je rekao da će to biti najveći institut za kardiovaskularne bolesti u regionu sa oko 14 hiljada kvadratnih metara i hiljadu kreveta. Imaće apartmanske uslove za intezivnu negu, heliodrom, i druge podobnosti za brzo i efikasno zbrinjavanje pacijenata, naveo je predsednik.

Vučić očekuje skoro smanjenje broja zaraženih od virusa korona i najavljuje da će Srbija najverovatnije pre kraja godine imati vakcinu protiv Kovida 19.

"Mi smo u razgovorima sa jednom zemljom, vezanim za vakcinu. Testiranje je završeno i daje se ugroženima. Mi se nadamo da pre kraja ove godine možemo da imamo tu vakcinu, koja bi bila spas za Srbiju u potpunosti, i za ekonomiju i za celu zemlju", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je ponovio da će ekonomija Srbije podneti krizu lakše od suseda i da plate i penzije neće biti smanjivane.

Profesor emeritus Darinka Matić Marović preminula je u Beogradu u 83-oj godini. Bila je dirigentkinja i nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti. Prva je žena rektor u Srbiji. Kao dirigentkinja vodila je čuveni hor „Kolegijum muzikum" i hor Obilić. Za 45 godina karijere dirigovala je na više od 10 hiljada koncerata. Vreme i mesto sahrane Darinke Matić Marović biće naknadno saopšteni.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Tina Amić i Nenad Selaković
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи