Vučić - Nastavljen dijalog Beograda i Prištine, dogovorene teme za sastanak u Briselu

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih, nadajući se ipak, da do toga neće doći. Iako je pik očekivao sredinom nedelje, epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je moguće njegovo pomeranje za kraj sedmice i upozorava da je zdravstveni sistem već prenapregnut. Niš je, kaže, iz nesigurne situacije prešao u nepovoljnu sa tendencijom ka vanrednoj.

Predsednik Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu da je na video konferenciji, u organizaciji Evropske unije, nastavljen dijalog Beograda i Prištine i da su dogovorene teme za sastanak u Briselu, najavljen za četvrtak 16-ti jul. Vučić je održao bilateralne konsultacije sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Uoči početka današnje konferencije, Borelj je poručio da je reč o nastavku procesa radi postizanja konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja. Ocenio je da je takav sporazum ključan za bolju budućnost i bezbednost čitavog regiona, kao i za Evropsku uniju. Na video konferenciji učestvovali su i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je konsultacije za formiranje nove Vlade. Kako je planirano, u utorak je zakazan sastanak sa liderom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom i posle sa predstavnicima Albanske Demokratske Alternative. U sredu će razgovarati sa liderom Stranke pravde i pomirenja Muamerom Zukorlićem, a zatim i sa liderom Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom. U petak će biti održane konsultacije sa liderom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem, a u ponedeljak 20-og jula sa šefom socijalista - Ivicom Dačićem. Za utorak su planirane konsultacije sa predstvnicima SNS-a.

Navršava se 28 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika u četiri srebrenička sela- Sase, Zalazje, Biljača i Zagoni. Za te zločine sudilo se Naseru Oriću. Sud Bosne i Hercegovine oslobodio ga je krivice. Kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, uz poštovanje epidemioloških mera, biće služen parastos i položeno cveće. Parastos je služen i žrtvama iz tog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943-će godine.

Mađarska uvodi strožu kontrolu na granicama zbog porasta broja zaraženih virusom korona u drugim zemljama. Uvodi se crvena, žuta i zelena lista zemalja, u zavisnosti od epidemiološke situacije u tim zemljama. Srbija je na žutoj listi i putnici će morati na granici da prođu zdravstveni pregled i ukoliko budu pozitivni na virus, moraće u karantin. Nove mere trebalo bi da stupe na snagu u utorak u ponoć.

Hrvatska vlada odlučila je da će građani Srbije koji putuju u Hrvatsku morati da provedu dve nedelje u karantinu ili da po ulasku imaju negativan test na virus korona, ne stariji od 48 sati. Do ove odluke se u Hrvatsku moglo ući sa potvrdom o rezervaciji smeštaja i popunjenim zdravstvenim obrascem. Ograničenje ne važi za zdravstvene radnike, istraživače, prevoznike i putnike u tranzitu.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Nenad Selaković i Irena Jelovac.

Producent Aleksandar Radović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи