Vučić: situacija u Novom Pazaru pod kontrolom

U Srbiji raste broj zaraženih virusom korona. Vanredna situacija je proglašena u Novom Pazaru, Tutinu, Vranju i Kragujevcu, a Užice i Beograd su doneli posebne mere.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija u Novom Pazaru pod kontrolom i da ima dovoljno medicinske opreme. Bolnica u tom gradu je, kaže, jedna od najopremljenijih u zemlji i naglašava da radi svih 10 respiratora, od kojih su na tri priključeni pacijenti. On je za Televiziju Pink rekao da je Ministarstvo zdravlja moralo ranije da reaguje i da sa pojavom novozaraženih, bolnicu u Novom Pazaru proglasi kovid-bolnicom.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da se pravi pik epidemije u Srbiji i Nišu očekuje verovatno za pet do šest dana. Situacija u Vranju je, navodi, nepovoljna, ali je pod kontrolom. On je za RTS rekao da su preduzete sve mere kako bi se situacija poboljšala i naveo da se zdravstveni sistem dobro organizovao. Tiodorović je apelovao na građane da se u kovid-ambulante jave samo ukoliko osećaju simptome bolesti.

 

Evropska unija otvara granice za građane Srbije. Dogovoreno je ukidanje restrikcija na putovanja za 15 zemalja, ali primena te preporuke isključivo je u nadležnosti zemalja članica. Tako za naše državljane i dalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku, budući da ta zemlja još nije donela odluku da li će slediti preporuke Evropske unije. Austrija takođe neće otvoriti granice za građane sa Zapadnog Balkana, izuzev za svoje državljane koji dolaze iz regiona.

 

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA, Aleksandar Seničić kaže da se u toku dana očekuje konkretno obrazloženje grčkih vlasti u vezi sa zatvaranjem graničnog prelaza Evzoni sa Severnom Makedonijom, odnosno potvrda da će on ipak biti otvoren za građane Srbije. Kako je rekao, tokom noći su preko tog graničnog prelaza prolazili autobusi i putnici koji su krenuli u Grčku, da bi danas posle 10 časova taj granični prelaz bio zatvoren.

 

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Tina Amić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи