Raste broj obolelih, zasedao krizni štab

Prethodnih dana u Srbiji se beleži veći broj zaraženih virusom korona, a juče je taj broj bio 254. Najviše zaraženih je u Beogradu, Novom Pazaru, Užicu, Kragujevcu, Vranju. Pogoršana epidemiološka situacija je i u Kraljevu. U Novom Pazaru ozbiljna situacija, više od 100 ljudi ima tešku kliničku sliku. Angažovana je i vojska.Zbog povećanja broja obolelih i preminulih u zemlji, zasedao je krizni štab koji je razmatrao nove restriktivne mere.

Na području grada Beogada od sutra, od šest sati ujutru, biće obavezno nošenje maski, ne samo u prevozu, već u svim zatvorenim prostorima, kao i fizička distanca od najmanje jednog metra, odlučio je Krizni štab. Zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić Tepavčević objasnila je kako to ne moraju da budu hiruške maske, već da je potrebna mehanička zaštita. Apelovala je da se koriste i druge mere prevencije , a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku. Kisić Tepavčević je posle sastanka Kriznog štaba naglasila da su te mere donete zbog porasta broja zaraženih prethodnih dana.

U svetu je trenutno od korona virusa zaraženo 10 miliona i 200 0000 ljudi, 504 000 su preminule, a izlečeno je 5 i po miliona ljudi. I dalje je najteže u Sjedinjenim Državama gde je više od 2,5 miliona inficiranih. Indija već osmi dan zaredom beleži rekordan porast broja obolelih - u poslednja 24 sata još 19 i po hiljada.

Kineska vojska dobila je odobrenje da koristi kandidata za vakcinu protiv korona virusa koji su razvili njeni istraživači i laboratorija CanSino Biologics, nakon što je kliničkim testiranjem dokazano da je bezbedna i donekle efikasna. Rojters navodi da je reč o jednoj od osam kineskih kandidata za vakcinu za koje je dozvoljeno testiranje na ljudima u zemlji i instranstvu. Ta vakcina dobila je odobrenje za testiranje na ljudima i u Kanadi.

Počeli su prijemni ispiti za upis na državne fakultete i trajaće do 5. jula. Najveće interesovanje je za upis na Beogradski univerzitet gde je podneto više od 17 hiljada prijava. Buduće brucoše najviše interesuju IT smerovi i biomedicinske nauke. Primenjuju sve preporuke Zavoda za javno zdravlje, a prijemni ispit se organizuje u tri hale Beogradskog sajma.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Vladimir Mihajlović i Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара