Vučić: Vidovdan - dan kada je važno pokazati spremnost da svoju zemlju sačuvamo

Broj obolelih od virusa korona u Srbiji raste!U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 4.905 ljudi, a koronavirus je potvrđen kod njih 254. Od kovida 19 preminule su još tri osobe. Na respiratorima je 31 pacijent. Epidemiološka situacija se pogoršava i u Vranju. Za prethodna dva dana - 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Pčinjskom okrugu. Na bolničkom lečenju, u dve kovid bolnice, u Vranju je 112 osoba. O eventualnim novim merama, odlučiće na sutrašnjoj sednici krizni štab. 

Danas je Vidovdan - obeležava se kao uspomena na Kosovski boj, 1389. godine. Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je gradjanima Vidovdan i poručio da je važno da, baš danas, još jednom pokažemo koliko smo spremni da svoju zemlju sačuvamo i odbranimo od svakog zla. Predsednik je ukazao da ništa bolje, i ništa više od Vidovdana, ne pokazuje koliko je stvaranje istorije i budućnosti u našim rukama, koliko zavisi od nas i onoga šta, kako i koliko radimo.

Državna ceremonija održana je u Kruševcu koji na 631. godišnjicu kosovskog boja dobija delo posvećeno Despotu Stefanu Lazareviću, najstarijem sinu kneza Lazara. Spomenik Despota Stefana na konju, sa postamentom visine 9 metara, koji će danas biti otkriven, biće najmonumentalnija skulptura konjanika u Srbiji. Kruševljani dobijaju još jedno obeležje srpske državnosti, jarbol sa zastavom visine 23 metra na Bagdali.

Pandemija korona virusa ni u svetu ne jenjava. Broj zaraženih premašio je 10 miliona i 100 hiljada, više od pola miliona je umrlo od posledica infekcije kovidom-19, a izlečeno skoro 5 i po miliona.

Kiša koja je padala gotovo ceo jun usporila je poljoprivredne radove u Srbiji. Sa dolaskom sunca, u Vojvodini je nastavljena žetva ječma, počela je da se skida i uljana repica, a naredne nedelje kombajni će ući u pšenična polja. Treba da počne berba višanja u Toplici, a leskovački povrtari se nadaju da će sunce ubrzati i branje krastavaca, paradajza i paprike. 

Selektor muške rukometne reprezentacije Srbije Toni Đerona zvanično je predstavljen javnosti u beogradskom hotelu In. Đerona je rekao da će to za njega biti veliki izazov. On je na selektorskoj poziciji zamenio Nenada Peruničića.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Tina Amić.

Producent Đorđe Radosavljević.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара