„Crveno zlato“ ponovo na ceni

U Srbiji je, uz probleme sa kišom, počela berba malina. Rod je smanjen, ali je zato cena ove godine u skladu sa očekivanjima proizvođača- od 210 do 250 dinara za kilogram. Malinari se nadaju da će ta, kako kažu, realna cena , vratiti staru slavu „crvenom zlatu“.

U Rači je otvoren pogon za pakovanje meda, izgrađen sredstvima Saveza pčelarskih organizacija Srbije, opštine Rača i Vlade Srbije. O tome šta to znači za proizvođače meda, kao i o pčelarstvu uopšte razgovarali smo sa pčelarkom Biljanom Tomić iz Jarkovca u opštini Sečanj.

U pet lokalnih samouprava u Vojvodini počelo je korišćenje meteo-stanica koje će preko SMS poruka upozoravati proizvođače na vremenske prilike sedam dana unapred, ali i na stanje zemljišta i eventualno prisustvo bolesti. Zahvaljujući tome, poljoprivrednici u opštinama Sombor , Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica moći će da povećaju prinose i smanje troškove proizvodnje.

Stupanjem na snagu zakona o robnim berzama, prodaja žitarica biće ubuduće moguća samo preko registrovane berze, što pruža dodatnu sigurnost i poljoprivrednicima i izvoznicima.

Prodaja vina, posle zastoja zbog vanrednog stanja, ponovo je krenula. Međutim, proizvođače vina i rakije iz okoline Aleksandrovca Mladena Radosavljevića i Mihaila Gajića unazadio je grad koji je pre nekoliko nedelja naneo veliku štetu njihovim vinogradima i zasadima voća.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи