Čudotvorni i lekoviti izvori užičkog kraja

Obično zvuk vode nekog skrivenog izvora, naglašava tišina šume... Obično jasnu bistrinu vode naglašava zelenilo lišća i trave...I svetlost sunca i senka obližnje krošnje... I sada, u ovom trenutku, negde žubori izvor vode, prelazi glasno šumeći preko mokrog kamena, i sliva se zapenušen odlazeći brzim tokom...

Ali mi pratimo put onih najskrivenijih izvora, onih obavijenih maglom verovanja i davnih priča.

Pričamo o izvorima kraj kojih se, po verovanju, okupljaju vile i otkrivamo svet zaturen i skrajnut, sklonjen u senke prošlosti.

Otkrivamo vam čudotvorne izvore i lekovite vode.

Mesecima su ih tražili, i o njima se raspitivali, mladi etnolozi Užičkog muzeja. Putovali od Arilja do Bajine Bašte, peli se uz litice i po šumama, pratili putokaze meštana koji bi ih odveli do lekovitih izvora.

Pronalazili su ih i opisali, ispričali priče koje potvrđuju da leče vid ili neku drugu bolest, i zabeležili verovanja, obično od starijih žitelja. Ponekad su i sami doživljavali mističnu atmosferu predela gde je izvirala voda. Magla, sumrak, čudno oglašavanje ptica...prethodilo je prilasku lekovitim vodama..

Izvor voda izvirala - to može da bude naslov današnje emisije. Posle da se umijemo, ili se okupamo, a i popijemo gutljjaj dva...Neko će možda ozdraviti.

Kojekuda, Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić nude vam čašu bistre vode sa izvora.

Radio Beograd 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи