Petrova crkva u Rasu kraj Novog Pazara

U ovoj emisiji vodimo vas put Petrove crkve kod Novog Pazara (pun naziv: Crkva svetih Apostola Petra i Pavla). Ova crkva predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je sedište raške episkopije. Prema do sada poznatim pisanim izvorima potiče iz VIII veka, ali je verovatno i starijeg datuma.

Sama crkva potiče iz vizantijskog doba, dok freske iz njene unutrašnjosti potiču iz X, XII i XIII veka. Na njenom mestu se nalazio ranohrišćanski objekat koji je podignut u VII veku. Posle detaljnih arheoloških istraživanja, crkva je konzervirana 1960. godine. Neki od najznačajnijih događaja iz perioda vladavine dinastije Nemanjića su vezani za ovu crkvu.

Po načinu gradnje slična je crkvama sa prostora Primorja, Gruzije, Jermenije i Italije koje potiču od VII do IX veka, ali je usled prepravki i dograđivanja postala jedinstvena, što je bio jedan od razloga da se nađe na UNESKO-voj listi svetske baštine od 1979. godine u sklopu spomenika srednjeg veka objedinjenih pod zaštićenom celinom Stari Ras.

Emisiju uređuju i vode: Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Radio Beograd 1, 09.05

Naslovna strana - autor: Lumen roma - Sopstveno delo, commons.wikimedia.org

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи