Vučić: Mala je Srbija da bi mogla da zapoveda Beloj kući

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje spektakularne stvari na sastanku u Vašingtonu 27. juna, već racionalan i pragmatičan razgovor. „ Mala je Srbija da bi mogla da zapoveda Beloj kući, ali dovoljno velika da ume da kaže šta su njeni interesi, koje može, hoće i mora da zaštiti", rekao je Vučić novinarima u Lajkovcu.

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti ponovio je stav Prištine da od dijaloga očekuje da Beograd prizna Kosovo. Rekao je i da Priština očekuje članstvo u Evropskoj Uniji i Ujedinjenim nacijama, ukidanje Rezolucije 1244, kao i da kosovsku nezavisnost prizna pet članica Unije koje to još nisu uradile. Predsednik Aleksandar Vučić kaže da su uslovi koje je Hoti izneo neprihvatljivi za Srbiju. Ako je to albanska platforma, poručuje Vučić, onda ni Hoti, ni Hašim Tači ne treba da dolaze na pregovore o Kosovu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da Hoti sahranjuje dijalog Beograda i Prištine pre nego što je i počeo.

Počeli su radovi na izgradnji brze saobraćajnice Iverak - Lajkovac, kojom će se Valjevo povezati sa autoputem "Miloš Veliki". U skladu sa državnim sporazumom Srbije i Kine, radove vredne 158 miliona evra izvodi kompanija "Čajna šandong". Početku radova prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić. On očekuje da će taj kapitalni infrastrukturni projekat biti podstrek za ceo Kolubarski okrug. Ambasadorka Čen Bo, koja je u ime kineske države prisustvovala početku radova, veruje da će se projekat uspešno završiti do 2022-ge godine. Time će, smatra, kineske kompanije doprineti razvoju infrastrukture u Srbiji.

Severna Makedonija od danas je otvorila sve svoje granične prelaze, pri čemu su uslovi za ulazak i izlazak domaćih i stranih državljana ostali isti, saopštili su iz tamošnjeg MUP-a. Strani državljani mogu da budu u tranzitu kroz teritoriju Severne Makedonije, ali ne smeju da napuštaju autoput. Tranzit kroz tu zemlju ne sme trajati duže od pet sati.

Povodom najnovijih događaja u Crnoj Gori i hapšenja čelnika opštine Budva premijerka Ana Brnabić apelovala je na razum i naglasila da su najvažniji regionalna stabilnost i povezivanje. Policija je jutros privela Marka Carevića i Krsta Radovića, predsednika budvanske opštine i predsednika lokalnog parlamenta, koje je nedavno smenila nova većina okupljena oko Demokratske partije socijalista. RTV Budva je prenela da je osim Carevića i Radovića privedeno još nekoliko opštinskih funkcionera.

Kina je saopštila da je postignut dogovor sa Indijom da se reše nesporazumi na spornoj granici na Himalajima, u oblasti Ladak, nakon što su trojica pripadnika indijske vojske poginuli u prvom većem sukobu dve velesile od 1975-te godine. Tokom sukoba dve nuklearne sile na Himalajima povređeno je više od 60 vojnika obe zemlje.

Za buduće srednjoškolce počelo je trodnevno polaganje male mature. Završena je provera znanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra je test iz matematike, a u petak kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije.


Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Tina Amić i Vladimir Mihajlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи