Vučić: očekujem nove pritiske u vezi sa KiM

Pre 21-nu godinu u Ujedinjenim nacijama usvojena je Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 o Kosovu i Metohiji, dan posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Rešenje kosovskog pitanja se još traži, a Rezolucija je i dalje jedini važeći dokument koji reguliše položaj Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da po pitanju Kosova i Metohije postoji značajno neslaganje unutar, do juče monolitne zapadne alijanse, i dodao da ono nije suštinske prirode po rešenje, već u tome ko će da vodi igru. Vučić je istakao da je to veoma teška pozicija za Srbiju i da zato očekuje dalje pritiske. Predsednik je, gostujući na Televiziji Pink, rekao da Nemačka, koja je najsnažniji faktor u Evropi, kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, neće promeniti svoj stav po tom pitanju, koji je suprotan stavu Beograda.

Imunolog Srđa Janković je izjavio da nije isključeno da se rigoroznije mere protiv pandemije Kovida 19 u nekim delovima Srbije vrate selektivno, u zavisnosti od procena na terenu. Pojava žarišta u nekim delovima Srbije nije znak novog razbuktavanja epidemije, a novi slučajevi su asimptomatski, naveo je Janković u izjavi za našu televiziju. Drugi talas epidemije je moguć, virus i dalje ima potencijal, ali uz adekvatnu zaštitu, ako se drugi talas i pojavi, možemo da ga razbijemo na mnogo malih i razbijati ih pojedinačno, dodao je Janković. Kako je objasnio, rep epidemije se "oteže", što je znak da je virus i dalje aktivan, i da se moramo usredsrediti na mere zaštite.

Evropska komisija će do kraja nedelje izaći sa strategijom za postepeno otvaranje spoljnih granica Evropske unije, počev od 1. jula, najavljeno je u Briselu. Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj je izjavio da će sa nekim trećim zemljama, prilikom otvaranja granica za putovanja u Evropsku uniju, u obzir uzimati principi i kriterijumi bazirani na zajedničkom koordinisanom pristupu "EU 27", koji podržava Evropska komisija. Iz Evropske komisije najavljuju da će većina zemalja članica otvoriti svoje granice za putovanja unutar Šengena 15. juna, a da će slobodan protok ljudi i robe unutar šengenske zone biti u potpunosti funkcionalan do kraja meseca.

Samo u toku jučerašnjeg dana su sa 243 lansirna centra ispaljene čak 983 protivgradne rakete, što predstavlja apsolutni rekord, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Dodaje se da je samo za ovu godinu je obezbeđeno 17.000 raketa, iako je optimalan broj za naše potrebe daleko manji, i iznosi oko 12.000. U saopštenju se navodi da je rekord u broju ispaljenih raketa postignut samo zahvaljujući novim automatskim lansirnim stanicama, koje su još prošle godine raspoređene u okviru Radarskog centra Valjevo.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи