Lička olimpijada u Apatinu

U ovoj Kojekuda priči upoznaćete stare, tradicionalne, narodne igre Ličana iz Apatina. Oni danas čine većinsko stanovništvo ovog vojvođanskog grada, a i sami ga nazivaju najvećim ličkim mestom.

Doselili su se ovde posle Drugog svetskog rata 1946. godine, kada su, prema tadašnjem planu kolonizacije, u Apatin stigle prve boračke porodice iz Like. To je, za ovaj gradić bilo vreme velikih demografskih promena, postojeće nemačko stanovništvo se, mahom, iselilo, a u grad se doselilo nekoliko hiljada Srba iz Like. 

Danas u Apatinu živi oko sedamdeset odsto Srba, uglavnom potomaka ličkih doseljenika. Sa setom i nostalgijom govore o svojoj postojbini. Čućete, kad ih pitate o Lici, da je to najlepše parče zemlje na svetu. A ljudi su, kažu pravi junaci, visoki krupni, jaki, golubijih srca.   

Došavši u novu, potpuno različitu sredinu od one iz koje su potekli, ličani su u Apatinu uspeli da sačuvaju svoju tradiciju. Čuvaju je i jednom od već tradicionalnih manifestacija, Ličkom olimpijadom, koja se organizuje svake godine početkom jula. To je nesvakidašnja smotra starih sportova, narodnih običaja i kulture Ličana, doseljenih u Apatin posle Drugog svetskog rata.

Zavičajno udruženje Ličana Nikola Tesla pokrenulo je ovo takmičenje, koje se nekad održavalo i u mnogim mestima u Lici, a zvalo se Ličke oke - ime potiče od mesta održavanja, to je prostor, odnosno mesto velikog izvora hladne pitke vode, zvanog Oke.

Danas se Lička olimpijada održava u Banji Junaković, u neposrednoj blizini Apatina, a sportske discipline potiču iz starih vremena, i deo su narodnih, tačnije, uglavnom nekadašnjih čobanskih nadmetanja: bacanje kamena s ramena, skok stupe (što znači iz mesta), povlačenje konopca, obaranje ruke...Uostalom čućete u ovoj priči o svim disciplinama Ličke olimpijade. Zabeležile su je ovog proleća u lepom Apatinu Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.  

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи