Brnabić: Tači treba da se probudi i shvati realnost

Poruka iz Brisela da nema članstva u EU bez postizanja sporazuma sa Prištinom nije nova, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Kako je istakla, ipak je još rano za debatu kakav će taj sporazum biti. Premijerka je, posle sastanka sa Semom Fabricijem, rekla da se nada da će Priština povući sve odluke koje znače odsustvo ekonomske saradnje, dok je šef Delegacije EU u Srbiji naveo da je Brisel u potpunosti posvećen tome da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da je optimista "da će se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripojiti Kosovu, bez zadiranja u teritoriju, jer je to istorijsko pravo," Brnabićeva je rekla da Tači treba da se probudi i da shvati šta je realnost.

"Svih godina od kad sam u vladi, zaista ne razumem odakle njemu pretenzije prema Preševu, Bujanovcu i Medveđi, ne znam odakle mu to. Možda ima pretenzije i prema Budimpešti, prema Briselu, možda misli da je i to istorijsko nasleđe," rekla je Brnabićeva. Primetila je i da su Albanci počeli da svojataju verske, kutlurne, istorijske spomenike.

Nakon više od dva meseca, jutros je obnovljen avio saobraćaj na relaciji Beograd - Banjaluka. Bio je obustavljen zbog epidemije korona virusa, a jutros je na banjalučki aerodrom sleteo prvi avion Er Srbije. Linija Beograd-Banjaluka za sada će se obavljati dva puta sedmično

Grčka planira da 15-og juna otvori granice za državljane 15 zemalja, među kojima se nalazi i Srbija, a tog dana bi trebalo da bude uspostavljen i redovan avio saobraćaj između dve zemlje, izjavio je grčki ambasador u Beogradu Jorgos Dijakofotakis u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Protesti u Americi zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda ušli su u jedanaesti dan. U mnogim gradovima na snazi je i dalje policijski čas. Na Flojdovoj komemoraciji u Mineapolisu gradonačelnik je kleknuo i zaplakao pored kovčega, a ljudi dolaze da odaju počast.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи