Od ponedeljka testiranje na antitela na lični zahtev

Oslabila je aktivnost virusa korona u populaciji i silazni trend je primetan, ali i dalje moramo da budemo svesni da je korona virus tu i da nije jedini virus oko nas, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Od 1. juna građani mogu na lični zahtev da se testiraju i otkriju da li imaju antitela na korona virus - kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić za RTS.

"Trudili smo se da procedura bude slična kao za PSR test. Građani će moći da to učine na istim mestima kao i za testiranje na kovid a to su svi domovi zdravlja i instituti za javno zdravlje. Identičan je i žiro račun koji se može naći na sajtu a cena je 1.200 dinara. Ta cena je neprofitabilna, odnosno tolika je nabavna cena", rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, na deonici do Stare Pazove. Rekao je da projekti poput brze pruge ostaju za buduće generacije. Vučić je, tokom razgovora sa predstavnicima kineskog izvođača radova na izgradnji dela brze pruge Beograd-Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, rekao da je zadovoljan dinamikom radova. Bilo bi veoma važno, ističe, da se pored još jedne deonice na pravcu ka Budimpešti, od Novog Sada do Subotice, izgradi i brza pruga od Beograda do Niša, koja bi bila za brzinu do 200 kilometara na sat, a zatim i od Niša do Preševa, za brzinu od 160 kilometara na sat. Predsednik je dodao da se već razgovara o tome sa kineskim kompanijama i ruskim železnicama koje grade deo brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada.

Širom Sjedinjenih Američkih Država nastavljeni su protesti zbog ubistva 46-togodišnjeg Afroamerikanca, Džordža Flojda, tokom nedavne policijske intervencije u Mineapolisu. Osim demonstracija građana u Mineapolisu, gde je od juče rasporedjena Nacionalna garda i uvedeno privremeno vanredno stanje sa policijskim časom - hiljade ljudi izašle su na ulice Čikaga, Los Andjelesa, Kentakija, Atlante, Denvera, Memfisa i Njujorka. Bela kuća je nakratko bila blokirana opkoljena demonstrantima koji su uzvikivali "Nema mira bez pravde". Tokom noćašnjih protesta u Detroitu, iz vatrenog oružja ubijen je jedan mladić, saopštila je policija tog američkog grada.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović.

Urednik vesti: Irena Jelovac.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи