Srbija blizu izlaska iz epidemije

U danu za nama od Kovida 19 preminula je jedna osoba, a novoobolelih je 48, od testiranih 5174 građana. Epidemiološka situacija u Srbiji je pod kontrolom i sačuvan je zdravstveni sistem - izjavio je za Radio Beograd 1 ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Naglasio je da je uspeh u borbi protiv epidemije ostvaren zbog ulaganja u zdravstvo u prethodnih pet godina i najavio dodatno poboljšanje uslova rada za medicinske radnike.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je Srbija blizu izlaska iz epidemije, ali da mora da se sačeka da procenat novoobolelih padne ispod 0,5 odsto da bi moglo da se kaže da je reč o sporadičnim javljanjima. Kon je za RTS rekao i da se tokom juna "verovatno" mogu očekivati i "džepovi epidemije". Istakao je da se oprez mora zadržati, jer postoji mogućnost da virus uđe među osetljive grupe, kao što su domovi za stare.

Austrija je donirala prvih osam tona humanitarne pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije korona virusa, za 10 najugroženijih opština. Pomoć Razvojne agencije Austrije uručena je u skladištu Crvenog krsta Srbije. Reč je o paketima sa higijenskim sredstvima, a planirani su i paketi pomoći i u hrani. Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i savezni ministar za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolin Edštadler predali su pomoć u prisustvu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ministarke za evrointegracije Jadranke Joksimović. Dačić je zahvalio Austriji na pomoći koja, kako je rekao, već godinama pomaže Srbiji.

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević izjavio je da čvrsto veruje da će problem koji je nastao s otvaranjem granice biti rešen u narednih 10 dana i istakao da je najveći interes Crne Gore da se prvo otvori granica sa Srbijom. On je za TV Prva izjavio da spisak zemalja sa kojima će Crna Gora otvoriti granice nije konačan. Naglasio je da su Srbi i Crnogorci bratski narod i da niko ko iz Srbije dođe u Crnu Goru neće imati probleme.

Liturgijom koju je služio patrijarh Irinej u Vaznesenjskoj crkvi, grad Beograd obeležava slavu - Vaznesenje gospodnje, poznatiju kao Spasovdan, ali ove godine, zbog korona virusa, bez litije na ulicama. Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i drugi gradski zvaničnici, crkveni velikodostojnici i građani. Gradonačelnik je čestitao Beograđanima slavu i rekao da je to jedan od najlepših praznika u prestonici. On je podsetio da je Spasovdan gradska slava od 1403-će godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd za prestonicu.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи