Pomoć Srbiji u borbi protiv epidemije od Turske i Kine

U Srbiji je, od početka epidemije, virus korona do sada potvrđen kod 2.447, od 9.626 testiranih. Epidemiolozi kažu da je dosegnut maksimum i da u naredne dve nedelje treba sprovesti zaista najrestriktivnije mere. Nema više lečenja kod kuće i svi pozitivni na virus moraju u bolnicu.

Za samo 24 sata broj obolelih od kovida 19 u Leskovcu je udvostručen. Od šezdeset dvoje obolelih čak dvadeset troje su zdravstveni radnici. Najviše inficiranih je sa infektivnog odeljenja leskovačke bolnice.

Hirurgija na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije neće raditi danas i sutra, a možda i prekosutra zbog dezinfekcije koju obavljaju ruski specijalisti. Direktorka Instituta Danica Grujičić kaže da su zdravstveni radnici testirani juče, da će se testiranje nastaviti i danas i da će rezultati biti poznati za dan ili dva. 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je prethodne noći mali broj građana kršio policijski čas, njih oko 150 na teritoriji cele Srbije. Stefanović je za Televiziju Hepi rekao da je u MUP-u zaraženo oko 60 ljudi među kojima je najmanji broj graničnih policajaca. Naglasio je i da su svi koji su bili u kontaktu sa obolelima u samoizolaciji.

Ministar Branislav Nedimović potpisao je sa predstavnicima kineskog instituta BGI ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za virus korona u Beogradu i Nišu. Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje. 

Na beogradski aerodrom „Nikola" Tesla" oko 10 i 30 sleteo je avion kojim je dopremljena medicinska pomoć iz Turske. U okviru doniranih medicinskih sredstava je 100 hiljada zaštitnih maski, 2 hiljade zaštitnih odela, i hiljadu 500 testova za Kovid 19. 

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи