U Srbiji vrh krize u narednih 15 dana

Prvi oboleli pacijent od virusa korona sa područja iriške opštine preminuo je u Kliničkom centru Vojvodine. To je ukupno 6 žrtva na teritoriji pokrajine, koja je umrla od KOVIDA 19, potvrdio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Time se broj preminulih u Srbiji povećao na 32.

U naredna 72 sata očekuje se povećanje broja zaraženih, najavio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti posle sednice dva Krizna štaba. Najveća žarišta su Beograd, Ćuprija, Čačak i Valjevo. Kaže da će najteži udar i vrh krize biti u narednih 15 dana. Zbog toga zabrana kretanja za vikend počinje u subotu u 13 časova i trajaće do ponedeljka u 5 ujutru.

Krizni štab za suzbijanje bolesti Kovid-19, kojim predsedava premijerka Ana Brnabić, definisao je funkcionisanje za predstojeći vikend, s obzirom na izmene ograničenja kretanja.

Kako je navedeno u saopštenju, građani stariji od 65 godina moći će da kupe namirnice u radnjama u subotu, umesto u nedelju, što je do sada bio slučaj. Prodavnice će za najstarije građane biti otvorene u subotu od 4 do 7 časova ujutru. Oni će zbog kupovine namirnica moći da napuste svoje domove od 3 do 8 časova ujutru.

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu od sada izvoditi svoje kućne ljubimce svakoga dana u periodu između 23 časa do 1 ujutru, i u nedelju od 8 do 10 časova ujutru. Kućnog ljubimca može izvesti samo jedna osoba, u trajanju od 20 minuta ne dalje od 200 metara od adrese prijavljenog prebivališta.

Krizni štab je odlučio da na sahranama u Republici Srbiji, u periodu trajanja vanrednog stanja, može biti najviše deset osoba koje moraju poštovati međusobnu razdaljinu od dva metra.

Preko „vazdušnog mosta" uspostavljenog između Rusije i Srbije, danas i sutra stiže 11 aviona humanitarne pomoći za borbu protiv virusa korona - pet danas i još šest u subotu. Kako prenosi Sputnjik, u Srbiju će biti ukupno upućeno 87 vojnih virusologa i lekara, specijalna oprema i tehnika, uključujući zaštitna sredstva i 16 jedinica vojne tehnike.

Evropska unija doniraće Srbiji 4,9 miliona evra, za potrebe nabavke medicinske opreme, kao pomoć u borbi protiv pandemije Kovida 19. Tim sredstvima kupiće se respiratori, testovi i zaštitna laboratorijska oprema. Sporazum o donaciji potpisali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i šefica UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Vladimir Mihajlović i Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи