U domovima zdravlja pregledi pacijenata sa simptomima koronavirusa

Ukoliko Vlada donese odluku o 24-oročasovnom karantinu, o tome će građane obavestiti dva dana unapred, rečeno je RTS-u. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović objavio je na Tviteru da nije tačno da se od 18 časova uvodi celodnevna zabrana kretanja, i dodao da policija intenzivno traga za osobom koja je takvu poruku slala građanima i tom lažnom vešću širila paniku.

U našoj zemlji je 900 ljudi zaraženo korona virusom, a preminule su 23 osobe. Lekari apeluju i pozivaju građane da ostanu kod kuće i da se ponašaju odgovorno. Građani koji osećaju simptome slične korona virusu, od danas mogu da provere zdravstveno stanje u ambulantama pri domovima zdravlja.

U Srbiji je počeo da radi Test samoprocene na KOVID-19, a sistem funkcioniše na bazi jednostavnog logovanja putem ličnog broja zdravstvenog osiguranika i broja zdravstvene kartice, objavila je premijerka Ana Brnabić na Tviteru. Napisala je da se nalazi automatski šalju na radne liste lekarima u ambulantama formiranim pri domovima zdravlja.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će paket ekonomskih mera za pomoć privredi zbog epidemije korona virusa, vredan više od 5 milijardi evra, biti 50 odsto budžeta Srbije, a da mere pokazuju snagu države i optimizam za izlazak iz krize. Potvrdio je da će svaki punoletni građanin dobiti 100 evra u dinarskoj protivvrednosti kada se ukine vanredno stanje.

Raste broj obolelih od korona virusa u regionu. Najviše slučajeva je u Hrvatskoj - 867 i u Sloveniji - 841. U svetu je zaraženo više od 870 hiljada ljudi, a 43 hiljade su umrle. Najviše bolesnih je u Sjedinjenim Državama - 188 i po hiljada ljudi, preminulo je više od 4 hiljade.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture , čije je 15. izdanje bilo planirano od 7. do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, odložena je za 2021. godinu zbog situacije nastale zbog pandemije korona virusa.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Tina Amić i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се