Priprema privremenih bolnica u više gradova Srbije

Na Beogradskom sajmu smešteno je 55 pacijenata sa najblažom kliničkom slikom. O njima brine 10 lekara i 25 medicinskih sestara čije su smene osam sati, a rotiraju se na svaka dva sata – kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

I Beogradska arena, Hala „Aleksandar Nikolić" i Hala „Ranko Žeravica" pripremaju se za privremene bolnice.

Prostor Novosadskog sajma od danas će biti osposobljen za smeštaj oko 1.000 ljudi, koji će tu imati neophodne uslove za život i medicinsku negu.

Epidemiolog Branislav Tiodrović izjavio je da je hala "Čair" u Nišu od danas spremna da primi pacijente, a da je njen kapacitet oko 250 pacijenata.

U Valjevu se spremaju objekti za prihvat obolelih sa najblažom kliničkim slikom. Za to su predviđeni hotel "Narcis" i Poljoprivredna škola sa svojim domom učenika.

I u drugim gradovima pripremaju se hale, učenički i studentski domovi za slučaj porasta broja obolelih.

Od danas je počelo testiranje na Kovid 19 u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem. Vučić je zahvalio komesaru na ličnom angažmanu, naglasivši da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će sve svoje obaveze na tom putu ispunjavati, ali da će umeti i da pokaže solidarnost sa zemljama Evropske unije koje su najteže pogođene Korona virusom. Dvojica sagovornika, saglasila su se da su neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije. Komesar Varhelji je predsedniku Vučiću rekao da je nadležnim službama dao instrukciju da Srbiji bude omogućeno korišćenje do 15 miliona evra za hitne potrebe, kao i da bude razmotreno korišćenje preostalih 20,8 miliona evra iz programa za evropske integracije za kratkoročne potrebe.

Kompletan paket ekonomskih mera, vredan pet milijardi evra biće danas predstavljen privredi i građanima. Ključne mere podrazumevaju urgentnu pomoć preduzećima, kao olakšice prilikom isplate poreskih obaveza i lakši pristup kreditima za likvidnost. U NALED-u kažu da su zadovoljni predloženim paketom mera i da se one poklapaju sa zahtevima koje je privreda prethodnih dana uputila Vladi.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара