U poslednja 24 sata troje preminulo od koronavirusa u Srbiji, ukupno zaraženih 741

Kovid-19 je za poslednja 24 sata odneo tri žrtve u Srbiji. Ukupan broj umrlih je 13. Prema poslednjim informacijama, u Srbiji su još 82 osobe zaražene koronavirusom, pa je ukupan broj obolelih 741.

Dve osobe iz Kosovske Mitrovice i Leposavića zaražene su virusom korona.  Doktor Aleksandar Antonijević preneo je da su od četiri ispitana uzorka na Institutu Torlak dva pozitivna i da je reč o ženama starosti 43 i 47 godina. Njihovo opšte stanje je stabilno i
hospitalizovane su u bolnici u Nišu. Na Kosmetu su do sada registrovana 94 obolela , a među njima troje iz sredina nastanjenih većinom Srbima.

Vlada Srbije odlučila je da se samoizolacija produži sa 14 na 28 dana, a vikendom zabrani kretanje od 15 časova. Zatvaraju se sve pijace, a povučena je i odluka o dozvoljenoj šetnji ljubimaca između 20 i 21 čas.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je do sada podneto 678 krivičnih prijava protiv osoba koje su prekršile samoizolaciju. Naveo je da kazna za to delo iznosi i do tri godine zatvora. Rebić je za Televiziju Prva rekao da se trenutno u zatvorima u Požarevcu, Vršcu i Pirotu nalaze 123 osobe koje su prekršile meru samoizolacije. Precizirao je da su hiljadu 253 osobe procesuirane  zbog nepoštovanja policijskog časa i podsetio da on vikendom počinje u 15 časova.

Predsednik Aleksandar Vučić predstaviće u utorak program mera za oporavak srpske privrede, pogođene virusom korona, saznaje Tanjug u kabinetu predsednika. Vučić je ranije najavio da će to biti program sa procenom efekata, načinom finansiranja i tehnikom i tehnologijom sprovođenja, u cilju oporavka ekonomije o posledica epidemije virusa. Vučić je pre par dana rekao da je to ozbiljan program, koji će pokazati da Srbija može brže od drugih da izađe iz ekonomskih problema u koje ju je korona bacila.

Evropa se suočava sa do sada neviđenom krizom po javno zdravlje i saradnja i solidarnost su ključni, ocenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. U pismima premijerima šest zemalja Zapadnog Balkana naglasio je da Evropska unija stoji uz zemlje regiona. Kada je reč o Srbiji, Varhelji je u pismu premijerki Ani Brnabić i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović, naveo da je svoje službe instruisao da stave na raspolaganje do 15 miliona evra za trenutne potrebe, a da će se ta sredstva finansirati iz tekućih ugovora.

U Republici Srpskoj virusom je zaraženo 200 osoba, dok je u Bosni i Hercegovini ukupni broj sada 307. U Hrvatskoj je registrovano 657, u Crnoj Gori 84, u Sloveniji 730, a u Severnoj Makedoniji 241-na osoba. U svetu je koronavirusom inficirano 570 hiljada ljudi. U Italiji je broj preminulih premašio 10 hiljada. Samo u protekla 24 sata umrlo je 889-oro. Drugo žariste u Evropi je Španija sa više od 6 i po hiljada žrtava.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Irena Jelovac i Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се