Mraz „obrao“ kajsije, najveće štete u voćnjacima u Vojvodini

Na mnogim lokalitetima u Srbiji mraz je naneo štetu voćnjacima. Najviše su stradali zasadi kajsija , bresaka i trešanja u Vojvodini, ali i u okolini Čačka. Stručnjaci procenjuju da će rod kajsija biti smanjen za čak 90 odsto.

Prolećna setva je na pragu . Zato poljoprivrednici svaku priliku koriste da uđu u njive kako bi pripremili zemljište. Problem im je, međutim, što zbog zabrane kretanja od 17 do 5 časova, imaju ograničeno vreme da obave sve neophodne poslove. Pored toga, otežano je dobijanje dozvola za kretanje u vreme policijskog časa.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uveren je da će setva, i pored vanrednih okolnosti, biti obavljena na vreme i kako treba. On je pozvao poljoprivrednike da se prilagođavaju vremenu kretanja.

I pored snega i nižih temperatura stanje ozimih useva je dobro. U Udruženju Žita Srbije očekuju dobru žetvu pšenice i ističu da su trenutne zalihe hlebnog zrna i kukuruza dovoljne za godinu dana, tako da nema bojazni od bilo kakvih nestašica.

Zemljoradničke zadruge u Vojvodini pomažu poljoprivrednicima starijim od 70 godina i činiće to i ubuduće kako nijedna njiva ne bi ostala zaparložena, kaže predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара