Godišnjica bombardovanja u doba korone

Ukupan broj zaraženih virusom korona u Srbiji je 249. Tri osobe su preminule. Na Teritoriji Vojvodine registrovano je 36 obolelih, a njih 13 je hospitalizovano. Stomatolog iz Novog Sada, koji se trenutno nalazi na respiratoru, lečio je pacijente iako je imao simptome virusa. Protiv njega će biti podneta krivična prijava, najavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Novi podaci o epidemiji virusa korona u Srbiji očekuju se u 15 sati.

Očekuje se da iz Kine stigne 10 miliona zaštitnih maski i one će ove nedelje biti u apotekama, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić. On je za RTS rekao da su maske najtraženija roba u svetu jer je njihova proizvodnja u Kini bila obustavljena na neko vreme zbog širenja virusa, dok je Turska, drugi najveći proizvođač maski, zabranila izvoz
dok se ne namire domaće potrebe.

Sve kompanije sa teritorije Srbije mogu da uvoze maske i zaštitnu opremu isključivo za sopstvene potrebe, odnosno za zaštitu zdravlja svojih zaposlenih, saopštila je Vlada Srbije. S obzirom na veliki broj upita privrednika i Privredne komore, kao i građana, Vlada je pojasnila odluku donetu prošle nedelje. Objašnjeno je kako nije dozvoljena distribucija, prodaja trećim licima niti bilo kakva trgovina tim maskama i zaštitnom opremom.

Smanjuje se broj građana koji krše pravila o zabrani kretanja, izjavio je direktor Policije Vladimir Rebić. Sinoć je, navodi, procesuirano 112 lica zbog nepoštovanja policijskog časa u Srbiji. Apeluje na građane da se pridržavaju odluke Vlade. U suprotnom će, kaže, odgovarati pred pravosudnim organima i sleduju im visoke novčane kazne.

Hotel Nais na auto-putu Beograd-Niš u vlasništvu Ivice Tončeva otpustio je 60 odsto radnika, objavio je predsednik Aleksandar Vučić na Instagram profilu „Budućnost Srbije". Navodi da je to pravo vlasnika, ali da zbog toga neće imati nikakvu podršku države. Predsednik je još jednom zamolio poslodavce da čuvaju svoje radnike.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi Sjedinjene Američke Države uskoro mogle da postanu novo žarište pandemije virusa korona zbog velikog porasta broja inficiranih. U poslednja 24 sata, 85 odsto novih slučajeva zaraze otkriveno je u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Širom planete zaraženo je više od 390 hiljada ljudi, a 17 hiljada je umrlo.

Navršila se 21-dna godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Bombardovanje je trajalo 11 nedelja, a još nije utvrđeno koliko ljudi je poginulo. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće i spomenici kulture. Izaslanik predsednika Srbije, ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je venac na spomen-obeležje ispred Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović" u znak sećanja na pogibiju gardista i pacijenata u tom objektu tokom NATO bombardovanja.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković izjavio je da je stav Komiteta da Olimpijske igre treba pomeriti za narednu godinu, ali da će Međunarodni olimpijski komitet konačnu odluku o tome doneti oko 20-og aprila. Ponovio je da je zdravlje sportista prioritet.

Svi državni putevi u Srbiji kao i prilazi graničnim prelazima su prohodni, saopštili su Putevi Srbije. Teretni saobraćaj je zabranjen preko Iriškog venca, Divčibara i na putu Jošanička banja - Kopaonik.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti  Tina Amić, Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара