U Srbiji 97 osobe zaražene virusom korona

U Srbiji je registrovano još osam osoba koje su zaražene virusom korona, tako da je ukupno 97 potvrđenih slučajeva. Tri osobe su u kućnoj izolaciji, a pet je zadržano u bolnici. Do sada je testirano 486 osoba.

U Klinički centar Srbije stigli su novi respiratori švedske proizvodnje, koji su dopremljeni iz Kaira, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik je na Instagramu  objavio i fotografiju posvećenu zdravstvenim radnicima u Srbiji. "Naši heroji. Hvala vam", napisao je Vučić.

Među novim odlukama Vlade Srbije u borbi protiv širenja virusa korona je i obustavljanje međunarodnog putničkog avio- saobraćaja na aerodromu "Nikola Tesla". Odluka je stupila na snagu u podne i svi avioni koji su do tada poleteli sa polaznih destinacija moći će bezbedno da slete na beogradski aerodrom. Za sve putnike koji stignu obavezujuće su mere samoizolacije i njihovo eventualno kršenje biće strogo kažnjeno. Doneta je odluka da se zatvaranje šaltera javnih službi ne odnosi na Poresku upravu, Upravu carina i Upravu za trezor, s obzirom na to da bi njihovo zatvaranje narušilo funkcionisanje države. Vlada je još jednom apelovala na sve građane, a posebno na najstarije, da u potpunosti poštuju sva uputstva Vlade kako bi sačuvali zdravlje.

Policija u Novom Sadu uhapsila je četiri osobe, a protiv još devet podneće krivične prijave jer su prekršili zabranu kretanja, saopštila je Policijska uprava Novi Sad.

U regionu je najviše zaraženih u Sloveniji - 286, u Hrvatskoj su obolele 102 osobe, a u Crnoj Gori osam. U Severnoj Makedoniji proglašeno je vanredno stanje od 30 dana. U toj zemlji je više od 40 obolelih.

U svetu je virusom korona zaraženo oko 225 hiljada ljudi, a umrlo je više od 9 hiljada. U Evropi je broj smrtnih slučajeva prevazišao broj preminulih u Aziji. Italija će ostati u karantinu i posle 3-ćeg aprila, kako bi se sprečilo širenje virusa, izjavio je premijer Đuzepe Konte. Škole i univerziteti ostaju zatvoreni, a kretanje - ograničeno, rade samo prodavnice hrane i apoteke. U toj zemlji je preminulo gotovo 3000 ljudi, a zaraženo 36 hiljada. Vlasti su naložile vojsci da iznesu tela preminulih iz Bergama, jer pogrebne službe ne uspevaju samostalno da obave taj posao. Teška situacija je i u Španiji i Francuskoj.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp odobrio je nacrt zakona kojim se izdvaja više od 100 milijardi dolara radi besplatnog testiranja Amerikanaca na virus korona i pomoći socijalno ugroženim kategorijama. U Sjedinjenim Američkim Državama je zaraženo više od 9 hiljada i 300 ljudi, a umrlo je 150.

Evropska centralna banka počela je u okviru „Pandemijskog vanrednog programa" hitnu kupovinu obveznica od 750 milijardi evra, da bi se zaustavila ekonomska kriza. Kupovina obveznica trajaće dok se „krizna faza" pandemije ne okonča.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da Alijansa podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Pozvao je na ukidanje takse i smanjenje tenzija na Kosovu. Na video- konferenciji o izveštaju rada Alijanse u prošloj godini,  poručio je da NATO ostaje posvećen misiji Kfora na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, najavio je da će njegova stranka pokrenuti zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija, zbog smene ministra iz njegove stranke jer je podržavao uvođenje vanrednog stanja zbog opasnosti od širenja zaraze virusom korona. Razlog za opoziv Kurtija je i neslaganje u vezi sa ukidanjem takse na srpsku robu.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti:Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи