U Srbiji 55 obolelih od Kovida 19

U Srbiji je potvrđeno još 7 slučajeva zaraze virusom korona, čime je broj obolelih porastao na 55, pokazuju poslednji podaci Ministarstva zdravlja. Od novozaraženih četiri osobe su na bolničkom lečenju, stabilnog opšteg stanja, dok se tri nalaze u kućnoj izolaciji. Do sada je testirana 301 osoba.

U Srbiji je zbog virusa korona proglašeno vanredno stanje. Granice su zatvorene, u zemlju mogu da uđu samo srpski državljani koji moraju odmah da idu u samoizolaciju od 14, odnosno 28 dana ako dolaze iz zemalja koje su označene kao žarišta i to će kontrolisati policija. Od privremene zabrane ulaska u Srbiju, prema izmenjenoj odluci vlade, izuzeti su vozači teretnjaka u međunarodnom prevozu, posade teretnih brodova i osoblje vozova, kao i kabinsko osoblje vazduhoplova. Vojska će čuvati javne objekte i bolnice u kojima se budu lečili oboleli od Kovida 19. Zabranjeno je povećanje cena 36 proizvoda. Zatvoreni su vrtići, škole i fakulteti. Kretanje je dozvoljeno, ali je preporuka za starije sugrađane da ostanu kod kuće. Penzioneri neće morati da plaćaju račune za tri meseca, koje će kasnije moći da plate bez kamate. I banke su prilagodile svoj rad aktuelnoj situaciji. U svakoj firmi gde god je to moguće, organizovaće se rad od kuće.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je posle sednice zdravstvenog kriznog štaba najavila da će svi šalteri javne uprave, i na republičkom i na nivou lokalne samouprave, biti zatvoreni. Poručila je da će za građane starije od 65 godina biti uvedena zabrana izlaska sa zaprećenom novčanom kaznom od 150.000 dinara, ukoliko ne budu prestali da izlaze na ulice, kao što je danas slučaj. Rekla je i da se zabranjuje izvoz lekova na trideset dana.

Evropa je epicentar pandemije virusa korona koji je potekao iz Kine. Italija, Francuska i Španija su najteže pogođene i sprovode drastične mere na suzbijanju zaraze. Desetine miliona Evropljana je u karantinu. U svetu je virusom korona zaraženo oko 169 hiljada ljudi, a umrlo je više od 6 i po hiljada.

Video-sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trebalo da bude održan danas putem video-konferencijske veze, odložen je za sutra. Razlog je telefonski samit lidera Evropske unije koji se održava zbog pandemije virusa korona. Predsednik Vučić je ranije izjavio da će glavne teme razgovora biti nastavak dijaloga sa Prištinom i posebno novonastala situacija posle izbijanja epidemije virusa korona. Poseta srpskog predsednika Berlinu odložena je zbog izbijanja epidemije Kovida 19.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи