Značajni zapisi o prošlosti

Jedan od naših istoričara koga je istorijska nauka zapamtila a naša kultura prepoznala kao vrednog naučnika jeste Isidor Stojanović. Današnje vreme je njega, kao i mnoge druge zaslužne stvaraoce, na žalost, potisnulo u zaborav. U večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba'' govorimo o pravniku, istoričaru, profesoru i rektoru Liceja Isidoru Stojanoviću.

Isidor Stojanović (1809-1849) bio je školovan istoričar, najpouzdaniji koga smo imali sredinom XIX veka. Najpre je bio profesor Poezije u gimnaziji u Kragujevcu, a od marta 1839. profesor Opšte istorije u Liceju. Rektor Liceja je bio školske 1840/41. i 1845/46. godine. Član Društva srpske slovesnosti postao je 1842. Bio je član Deputacije glavnog fonda školske uprave i deputat Liceja na Petrovskoj skupštini 1848. Jedan je od osnivača Nedeljne škole za opismenjavanje odraslih. Pisao je pesme, članke iz istorije i prevodio sa nemačkog jezika.

Kao profesor istorije, deset godina je skupljao građu za Prvi srpski ustanak, tako da je razgovarao sa mnogo učesnika i svedoka. Najvažniji rad Isidora Stojanovića predstavljaju njegove beleške o razgovorima sa Karađorđevim saradnicima. Da bi skupio te beleške, on je putovao po celoj Srbiji. Vrednost ovih zapisa je u tome što je u njima sačuvano nešto autentično što osvetljava voždovu ličnost i njegovo doba. Da nije tih zapisa Isidora Stojanovića, objavljenih u ''Glasniku Društva srpske slovesnosti'', mi bismo danas vrlo malo znali o Karađorđu i počecima Prvog ustanka. Isidor Stojanović je tim zapisima, u stvari, sačuvao važna svedočanstva za istoriju.

Autor emisije: Vojislav Karanović.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи