Kosmopolitski sjaj beogradskog belog baleta

Knjiga „Kosmopolitski sjaj beogradskog baelog baleta“ predstavlja svedočanstvo o značajnoj umetnosti belog baleta, koja se razvijala u Narodnom pozorištu u Beogradu u prvoj polovini 20. veka.

Autorka knjige Amra Latifić, početak rada beogradskog baleta Narodnog pozorišta vezuje za 1920. godinu kada su se na sceni pojavile prve profesionalne baletske igračice u okviru opere „Evgenije Onjegin". Neveliki baletski ansambl koji je predvodila Ruskinja Klaudija Isačenko nastupaće i igračkim delovima i drugih opera sve do dolaska Jelene Poljakove koja je na sceni Narodnog pozorišta postavila prvi celovečernji balet. Tako su za kreiranje ove umetnosti bili zaslužni baletski umetnici ruske emigracije koji u Beograd dolaze kao već priznate i poznate baletske zvezde.

„Na beogradskoj pozornici u periodu između dva svetska rata dominirale su osnovne karakteristike tadašnjeg ruskog baleta. Harmonična plastičnost i izražajnost ruku, čelična čvrstina tela, prirodan položaj glave, uzimanje force, čvrsto postavljanje gornjeg dela tela-korpusa i veština otvaranja nogu. Sve ove osobine materijalizovale su u beogradskom baletu, kao igračice, a kasnije i kao pedagozi, Jelena Poljakova i Nina Kirsanova."

Sa njima počinje i „kosmopolitski sjaj beogradskog belog baleta" i priča Amre Latifić u večerašnjoj emisiji „Kod dva bela goluba", o istorijskim, društvenim, kulturnim i umetničkim prilikama u Beogradu između dva svetska rata, o počecima i razvoju belog baleta, o prvim primabalerinama, koreografima i pedagozima koji će iznedriti najveća imena našeg baleta. O kosmopolitizmu Beograda koji će nakon Drugog svetskog rata, svetom pronositi naši veliki baletski umetnici poput Dušanke Sifnios i Milorada Miškovića.


Autor i urednik emisije: Tamara Krstić

Muzički urednik: Radmila Dujaković

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]