U Italiji peta žrtva korona virusa

U Italiji je 5 ljudi umrlo, a više od 200 je zaraženo virusom KOVID-19. U karantinu je 12 gradova i opština. Evropska unija obećala je 230 miliona evra  pomoći za globalnu borbu protiv epidemije korona virusa. U Kini je do sada preminulo 2 hiljade 600 ljudi, a zaraženo je više od 79 hiljada. Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa, odlučio je da zbog epidemije korona virusa odloži godišnje zasedanje Svekineskog narodnog kongresa koji je trebalo da počne 5. marta. Odložena je i Svekineska politička konsultativna konferencija najavljena za 3. mart.

U Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije urađeno je devet testova na korona virus i svi su bili negativni. Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, rekao je za RTS da je u karantinu dvoje građana Srbije koji su bili na kruzeru "Dajmond princes" u Jokohami i oni su u dobrom opštem stanju.

"Švajcarska formula" za izračunavanje penzija biće modfikovana kako bi penzije bile što veće, najavljuje ministar finansija Siniša Mali. On poručuje da je cilj da 2025. godine prosečna penzija bude 440 evra što je duplo više nego danas.

U Londonu se održava Investicioni samit za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj. Otvarajući Samit - direktor banke Suma Čakrabarti je rekao da je Zapadni Balkan prioritet za tu instituciju koja je do sada u region investirala gotovo 13 milijardi dolara. Samitu prisustvuje i premijerka Ana Brnabić, kao i premijeri šest ekonomija Zapadnog Balkana. Premijerka Ana Brnabić poručila je u Londonu da Priština treba da ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Brnabićeva se nada da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti to još jednom razmotriti, jer treba olakšati trgovinu i kreirati povoljno poslovno okruženje pošto je to važno za ceo region.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Solunu, na konferenciji ministara spoljnih poslova "Od Soluna 2003. do Zagreba 2020.", da napredak Srbije u evrointegracijama ne odgovara ostvarenim rezultatima reformi i da od nove metodologije pristupnog procesa, očekuje brži tempo proširenja, jer evro-skepticizam u Srbiji raste. Dačić je naglasio i da Evropska Unija ne sme da izgubi lidersku ulogu u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda počela je u Beogradu razgovore s predstavnicima države o aktuelnoj fiskalnoj i monetarnoj politici i ukupnom makroekonomskom kretanju, kao i izgledima i projekcijama za naredni period. Na sastanku Misije MMF-a i predstavnika Narodne banke Srbije zaključeno je da treba nastaviti s politikama koje daju dobre rezultate. Guverner Jorgovanka Tabaković je posebno istakla da Narodna banka neće menjati pravac, nastavlja da bude čuvar stabilnosti, da deluje proaktivno i  bude jedan od lidera u inovacijama.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Tina Amić 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи