Dodik: Ustavni sud BiH - okupacioni sud za Republiku Srpsku

Predsednik Aleksandar Vučić putuje u Minhen, gde će učestvovati na Bezbednosnoj konferenciji. Uoči puta za Nemačku, predsednik je ocenio da je Mihnenska bezbednosna konferencija od velikog značaja za Srbiju, jer će moći bolje da se proceni koji su "dalji koraci prištinske vlade, ali i Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici.

Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju u zajedničkim institucijama dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Posle odluke tog suda kojom se imovina knjiži kao vlasništvo BiH, Banjaluka traži da strane sudije napuste Ustavni sud. Za ponedeljak je najavljena posebna sednice Skupštine Republike Srpske. Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTS da je Ustavni sud okupacioni sud za Republiku Srpsku i srpski narod, koji u kontinuitetu donosi loše odluke, koje urušavaju status Srpske i umanjuju prava iz Dejtonskog sporazuma. Dodik ističe da Republika Srpska može da trpi i bude ugušena ili krene putem samostalnosti.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je situacija u regionu nestabilna, i da to ne odgovara Srbiji, koja je teškim reformama postigla privredni rast veći od 4 odsto. Potvrdila je da će predsednik Aleksandar Vučić u subotu u Beogradu razgovarati sa političkim predstavnicima Srba iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore o načinima pomoći sunarodnicima u tim zemljama. Brnabićeva je istakla da će Srbija uvek pozivati na mir i stabilnost.

U Kini je od posledica korona virusa do sada umrlo više od  1300 ljudi, a zaraženo je oko 60 hiljada. Najveći broj obolelih van Kine, je na kruzeru u japanskoj luci Jokohami, gde je broj zaraženih porastao na 218. Kineska Komunistička partija smenila je svoje najviše zvaničnike u provinciji Hubej i glavnom gradu te provincije, Vuhanu, epicentru epidemije korona virusa, javlja agencija Sinhua.

Korona virus potresa i svetsko naftno tržište. Zbog pada privrednih aktivnosti u Kini cena nafte, od početka godine, niža je za 20 odsto. To se odražava i na cene na pumpama u Srbiji. Od prošle sedmice naftni derivati pojeftinili su oko 4 dinara. Očekuje se da, do kraja sledeće nedelje, dizel i benzin pojeftine za još dva dinara.

 

Urednik i voditelj: Nataša Raketić.

Urednik vesti: Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара