Banja Luka, Banjaluka i ostale banje

Bliži se proleće i vreme je da se razmišlja o banjama! Ali, koju banju da odaberem? Zdravstvenih problema nemam, pa ne moram time da se vodim, nego svake godine menjam kriterijum za odabir banje. Na primer, jedne godine to je bio najlepši banjski park, pa najtopliji termalni izvor, nadmorska visina... a ove godine biće to najlepša legenda o nastanku neke banje. I, tako, dok tražim onu koja će me odvesti na banjski odmor iz snova, mogu da primetim da ima i pravopisno nestabilnih banja. Evo, recimo - Sokobanja. Na jednom lokalnom turističkom sajtu nađem divnu legendu o njenom nastanku pod nazivom "Legenda o Sokobanji". Dakle, jedna reč. Ali, na istoj veb-stranici, u menijima, odakle se granaju tekstovi o samom mestu i smeštaju, ime Sokobanje napisano je čas kao jedna, čas kao dve reči, jednom s oba velika slova, drugi put samo s početnim velikim slovom.

Posle sam videla i da onu čuvenu Nušićevu rečenicu - "Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad" pišu čas ovako, čas onako. Jedni po sluhu, drugi po Pravopisu. A kad smo već kod bânja, legendi i spojenog i odvojenog pisanja, nema boljeg primera za dvojstva od Banjaluke ili od Banje Luke.

Znam da je, prema predanju, Banja Luka podignuta u ravnici nekog bana. Stari pridev banj značio je - banov, a luka je bio naziv za ravnicu, pa bi najstarije ime grada moglo da bude Banova Ravnica. Ali, ove godine, neću ni u Sokobanju, ni u Banju Luku, nego u Vrnjačku Banju. Ima kupalište, tu je i onaj sad već čuveni Most ljubavi, blizu je i Goč... samo još da saznam kakav je pravopisni status ove banje, pa mogu da pakujem kofere.

Glumica: Jadranka Selec.

Urednik i voditelj: Mirjana Blažić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи