Na ledu - toplo oko srca

Klizački klub „Helena Pajović”, Klizački savez Srbije i Klizački savez Beograda zajedno su organizovali tradicionalno međunarodno takmičenje, trinaesti po redu Evropski kup „Skate Helena” u umetničkom klizanju. u Ledenoj dvorani „Pionir” okupilo se 336 takmičara iz 32 zemlje i oko 45 zvaničnika. Zanimljivo je da je ulaznica za ovaj interesantan sportski događaj bila- obrok za napuštene mačke i pse Beograda. Predstavnici Srbije Petra Jašić i Jovan Đorđević učestvovali su na Evropskom prvenstvu u brzom klizanju na kratkim stazama, u mađarskom Debrecinu, već ovog vikenda putuju u Bormio na šampionat sveta. Tim Srbije osvojio je čak pet medalja na Zimskim svetskim master igrama, za takmičare preko 30 navršenih godina života, u austrijskom Inzbruku. O svemu tome i aktuelnom trenutku srpskog klizanja razgovaramo s našom gošćom, generalnim sekretarom Klizačkog saveza Srbije Vesnom Rakovic.

U goste nam dolazi i Žarko Ćulum, jedan od najvećih bisera srpskog džudo sporta. Rođen pre 24 godine u Banja Luci, osvojio je na desetine priznanja, od kadetske do seniorske konkurencije. Osvojeno prvo mesto na Mediteranskim igrama 2018. godine, dve bronze na EP za juniore, bronza na EP za mlađe seniore, silni trofeji i priznanja- bilans su ovog mladića koji je nedavno postao član Omladinskog džudo kluba Rakovica. Zbog fizičke konstitucije, ali i nesumnjivog umeća, Ćulum mnoge podseća na nezaboravnog Radomira Kovačevića, teškaša koji je svojevremeno stigao do olimpijske bronze, čemu se- ne bez razloga- nada i glavni junak ovog razgovora. 

 

Dolazi nam u porodični magazin Radio Beograda 1 i jedinstvena gospođa Mara Čabrić, koja je u svojoj 74. godini prvak Srbije u veslanju u svojoj kategoriji,i tako već 11 godina. Rođena je u Švajcarskoj kao ćerka jugoslovenskog diplomate, odrastala u Njujorku, Tokiju i Beogradu. Jedan je od začetnika informatike u našoj zemlji, a s koeficijentom inteligencije (IQ) višim od 156 jedna je od najpametnijih Srpkinja. Gospođa Mara pliva, vesla, skija, vozi, raduje se svakom trenutku života, uopšte ne sumnjamo da će pozitivne vibracije preneti na sve koji su danas uz našu emisiju.

Rajko Zdjelar je, sa svoje 73 godine, najstariji plivač koji je osvojio Časni krst, i to ovog januara na jezeru ribnjaka Bečmenska bara, sa kćerkom Bobanom. Surčinci ga znaju kao maratonca i plivača, sportom se bavi više od pola veka. Učestvovao je na raznim krosevima, trenirao tekvondo i karate, skakao sa bandžija... Osvojio je 29 zlatnih medalja u trčanju na 10 kilometara. Još jedan svetli primer kako sport oplemenjuje čoveka i čini ga ispunjenim, zadovoljnim i spremnim da tu svoju ljubav prenese onima koji dolaze.

Seniorsko državno prvenstvo u dvorani za atletičare održava se danas i sutra na Banjici. Direktno iz sportske hale, u studio 1 stiže mladi atletičar Miloš Proročić, i to sjajnim vestima - postigao je novi nacionalni rekord u disciplini 3000m hodanje, uz rezultat 13:58 i tako osvojio titulu seniorskog prvaka Srbije! I odmah dolazi kod nas, direktno sa staze- šampionski, nema šta !  Prošlog vikenda je inače briljirao na državnom takmičenju za juniore na istom mestu, takođe oborivši državni rekord u toj konkurenciji, što mu je bila deseta titula u ovoj atletskoj kategoriji. Trenutno sa trenerom Zvonkom Lozančićem, alfom i omegom AK Surčin, tempira formu za Balkanski šampionat, gde će pokušati da se bori za medalju i normu za prvenstvo sveta na 10 kilometara. Proročić je obavio dobre i kvalitetne pripreme u Deliblatskoj peščari, koju ljudi iz atletskih krugova nazivaju `srpskom Kenijom`, i kao zapeta puška očekuje današnje, kao i sva naredna takmičenja. U studiju će mu se pridružiti trener Lozančić, kao i kulpska koleginica Verica Đorđević, koja se takođe danas nadmetala na Banjici.

 

Pre nekih godinu i po dana, prvi put su nam u studiju bili članovi rok sastava `Misty`, predstavivši nam singl pod nazivom `Ona je divota`, kaver verziju hita `Some kind of wonderful`. Snimili su je za svoju dušu, ali ispostavilo se da ne mogu bez rokenrola, pa nam danas dolaze sa novim singlom, sa dve numere, od kojih je jedna instrumentalna, makar tako nije bila zamišljena u početku. Kad zastanu reči, na scenu nastupa muzika- uverava nas naš današnji gost, bubnjar sastava `Misty` Miroljub Mige Vilotijević, inače nekadašnji član kultne muzičke postave `Point Blank`.

Beležimo i jednu divnu priču iz Sremske Mitrovice- učenici osnovne škole `Jovan Jovanović Zmaj` uspostavili su vezu sa Međunarodnom kosmičkom stanicom ! Sagovornik vrednih, nadarenih đaka iz Srema bio je Luk Parmitan, koji je u svemirskoj stanici bio sa još četvoricom Amerikanaca, dvojicom Rusa i jednim Kanađaninom. O izuzetnom uspehu naših mališana i njihovom zadovoljstvu zbog toga što je svako od njih dvadesetoro mogao da postavi bar po jedno pitanje, za 12 minuta koliko je to sve trajalo, svedoči Miloslav Miškar, odgovorni operater za radio stanicu, ne krijući da je i on imao tremu zbog ovog nesvakidašnjeg događaja.  

 

Započinjemo, negde oko 16 časova, seriju priloga koji će biti emitovani svake subote u tom terminu, pod zajedničkim nazivom `Od Atine do Tokija`, uz podsećanja na sve prethodne Olimpijske igre, ali i očekivanja srpskih predstavnika od najveće sportske planetarne manifestacije u Tokiju 2020. Beležimo i druge aktuelnosti iz sveta sporta, ali i iz domena kulture, javnog i umetničkog života. Završeno je 17. međunarodno takmičenje solo pevača `Lazar Jovanović`, čućemo kome su pripala priznanja. Najpoznatiji romski savremeni bend `Kal` večeras muzicira u `Muha baru` u Beogradu. 4. februara biće obeležen dan Velike dvorane Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, i to divnim koncertom. U susret koncertu zakazanom za 5. februar, za našu emisiju govori i Snježana Pavićević, flautistkinja i pikolistkinja Beogradske filharmonije. Prvi Ostrovački festival veterana održava se danas u Kostolcu. Saznaćemo i ko su laureati ovogodišnjih nagrada `Muzika Klasika`. U sutrašnjem matineu na `Kolarcu`- dela Ravela, Šostakoviča i drugih poznatih autora, u izvođenju klavirskog dua Tea Dimitrijević-Dejan Subotić.

Violiniskinja Katarina Pavlović objavila je prvi instrumentalni singl `San`, u kome je sarađivala sa Skajem Viklerom. Udruženje umetnika iz Majdanpeka održaće kolektivnu izložbu od 4. do 14. februara. U Šabačkom pozorištu večeras je premijera predstave `Dva viteza iz Verone`, o njoj nam priča direktorka ovog teatra Milena Bogavac. Mirjana Marinković snimila je novi album `Uspavanka`, sa sopstvenim kompozicijama, snimljenim u studiju `Rock cirkus` Saše Kostića, koji je radio i aranžmane i produkciju- promocija je 5. februara u KC Čukarica. U čitaonici biblioteke `Vlada Aksentijević` u Obrenovcu večeras će se posetiocima koncertno predstaviti `Hor slavista`. Dečja baletska predstava `Čarobnjak iz Oza` biće izvedena u KC Zrenjanina u utorak i sredu. 

Dosta interesantnih izložbi je pred nama u sedmici koja sledi. Najavićemo izložbu fotografija `Moć`, Jelene Vemić, u Maloj galeriji ULUPUDS-a, zatim izložbu digitalne grafike Matije Rajkovića `Dekompresija` u Umetničkoj galeriji Kruševac, kao i postavku Marka Lađušića `Šuma-bara-livada` u galeriji `Lucida` u Beogradu. Izložba fotografija `Svedok vremena` postavljena je u holu Narodnog muzeja u Kruševcu. Postavka makedonskog dizajnera Zorana Kardule otvorena je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. Izložba radova Danijele Odabašić `Belo svetlo` biće predstavljena 4. februara u Matici iseljenika i Srba u regionu. U Salonu Savremene galerije Zrenjanin u ponedeljak će biti otvorena izložba Miodraga Krkobabića `Beleške iz svakodnevice jednog Nesklada`. Izložba slikara iz Leskovca Ivana Milenkovića `...Osvetljeni ekranskom svetlošću` otvorena je u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije u Beogradu. Postavka `Srpski modernizam 1880-1950`, iz kolekcije Matice Srpske svečano je otvorena pre neki dan u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani. Skrećemo pažnju i na predavanje čija je tema `Značajna područja za ptice u Srednjem Banatu`, koje se održava 5. februara u zrenjaninskom Narodnom muzeju.  

  

Opera i Teatar `Madlenijanum` i Dom omladine Beograda obradovaće slušaoce ulaznicama za lepa kulturna dešavanja. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić učiniće to novim predlogom jelovnika, a mi svi ostali- nadamo se- kreiranjem lepe atmosfere, uoči proslave emisije `Vreme sporta i razonode`, koja nas očekuje 13. marta. Vaš i naš porodični magazin proslaviće svoj 60. rođendan. Punih šest decenija medijskog života. Malo li je ?

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи