Starački dom je bolji izbor od samoće

Demografski podaci iz godine u godinu upozoravaju da smo sve starija nacija. Pored pada nataliteta, sve je više mladih koji odlaze iz sela u gradove ili u inostranstvo, tražeći bolje plaćen posao.

U takvim okolnostima najteže je starima, jer ostaju sami i o njima nema ko da brine. A potrebni su im nega i pažnja. Kada je nemaju kod kuće, onda je odlazak u starački dom jedino, a neretko i najbolje rešenje.

Kada je pravo vreme za odlazak u dom za stare i kako se pripremiti? Zašto većina vremešnih ljudi odlazi u ustanovu  kada se teško razbole ili kada postanu nepokretni? Koliko stručnjaci  mogu da pomognu obolelima od demencije? Odgovore ćemo potražiti od socijalne radnice Brankice Nikolić.

A da je fizička aktivnost melem za dušu i telo, i posle šezdesete, potvrdiće smederevski  atletičari-veterani. Iako su u godinama, ne piju lekove, a trčanje i brzo hodanje prihvataju kao jedinu terapiju. Širom Srbije i Balkana osvojili su brojne medalje na sportskim takmičenjima. 

Uz obeležavanje  Nacionalnog  dana borbe protiv duvanskog dima - 31. januara, podsetićemo da je pušenje cigareta vodeći faktor rizika za veliki broj oboljenja. Svake godine u svetu od posledica duvanskog dima umre šest miliona ljudi. U Srbiji nešto više od trećine  stanovništva puši, a polovina populacije je izložena duvanskom dimu u zatvorenom prostoru. O štetnosti, bolestima  koje uzrokuju cigarete  i metodama  odvikavanja od pušenja govoriće  prim. dr Petar Borović.

U minutima za kulturu predstavićemo knjigu Petra Zeca "Povratak u Jerusalim". Reč je o istorijskom vremeplovu u kojem autor podseća na svetosavske podvige i hodočašća u Svetu zemlju od srednjeg veka do naših dana. Radnja romana smeštena je u sedam dana, koliko je Bogu trebalo da stvori svet.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Brankica Nikolić i Marina Stojadinović

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво