"Derviš i smrt" - drevna mudrost i moderni duhovni nemiri

Sanja Panfilov, profesor književnosti, govori o tome zašto voli roman ''Derviš i smrt'' Meše Selimovića. Jedan od najlepših romana srpske književnosti, ''Derviš i smrt'', objavljen je 1966. godine. Delo snažne misaone koncentracije, pisano u ispovednom tonu, monološki, s izvanrednim umetničkim nadahnućem, roman ''Derviš i smrt'' povezuje drevnu mudrost s modernim duhovnim nemirima.

U roman je utkana lična tragična priča samog pisca. Gubitak voljenog brata, koji je 1944. godine streljan od strane partizanskih vlasti, praktično bez razloga, imao je za posledicu da Meša Selimović čitave dve decenije tu priču i taj bol nosi u sebi bez mogućnosti da išta o tome kaže i napiše.  Pritom je sve vreme sebe krivio za bratovljevu smrt; sebi je prebacivao da nije bratu pomogao koliko je mogao, da se nije borio za njegov život koliko je morao da se bori. Bol je bio tim veći što je Meša, kao i njegov brat, bio partizan, i duboko verovao u smisao partizanske borbe i komunističke ideale.

Griža savesti, bol, sumnja, kajanje, razočaranost, moralne dileme, tuga... - sve se to u piscu taložilo dugo, tačnije sve dok nije pronašao jezik sposoban da iskaže ta snažna osećanja. U svojim  ''Sjećanjima'' Meša Selimović beleži: ''Morao sam pronaći ne bolji i ekspresivniji jezik, ni suptilniji, to bi bila smješna i nerealna ambicija, već jezik za moju ruku i moju dušu, koji će najbolje odgovarati onome što je u meni ključalo''. Roman ''Derviš i smrt'' je nedvosmisleno pokazao da je pisac taj dugotraženi jezik napokon pronašao.  

Sanja Panfilov je diplomirala na Pedagoškom fakultetu u Osjeku, na odseku za Jugoslovensku i svetsku književnost. Od 1990-1991. godine, radila je na Radio televiziji Novi Sad, u redakciji Dokumentarog programa. Suosnivač je i suorganizator Festivala kratkih književnih formi "AVA" u Sremskim Karlovcima. Predsednik je Organizacionog odbora za proslavu dana srpsko-ruskog bratstva koji se u saradnji sa Ruskom federacijom obeležava svakog 15. januara u Ruskom domu u Beogradu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара