75 godina od oslobođenja koncentracionog logora Aušvic

Obeležava se Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta i 75 godina od oslobođenja koncentracionog logora Aušvic - Birkenau. Na današnji dan 1945-te godine sovjetske jedinice su oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu, gde su zatekli oko 7 hiljada zatvorenika. U gasnim komorama Aušvica ubijeno je, uključujući decu i žene, najmanje milion i po ljudi, većinom Jevreja, i više od 25 hiljada građana Jugoslavije. Danas će se tu okupiti svetski lideri kako bi odali počast stradalima. 

U Srbiji se centralna ceremonija obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta održava kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu.

U Berlinu je održan sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja  između centralnog Kosova i juga centralne Srbije, koji je u prekidu duže od dve decenije. Sastanak, iniciran u razgovoru specijalnog američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i predsednika Aleksandra Vučića, trajao je duže od tri sata, a detalji za sada nisu poznati. Prema nezvaničnim informacijama, razgovaralo se samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga - ukidanje takse.

Gradonačelnik Vuhana, kineskog grada iz kojeg je počeo da se širi korona virus upozorio je da će verovatno biti još oko hiljadu inficiranih.Kineski  premijer Li Kećang posetio je Vuhan, a u Peking stiže generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanon Gebrejesus kako bi sa kineskim zdravstvenim stručnjacima razgovarao o epidemiji korona virusa. Prema najnovijim podacima, od tog virusa u Kini je umrlo 80 ljudi, a zaraženo je oko 2 hiljade 700.

Svetska javnost u šoku je posle tragične pogibije legende američke i svetske košarke Kobija Brajanta. Jedan od najboljih igrača u istoriji EN BI EJ poginuo je zajedno sa 13-godišnjom ćerkom Điđi i još sedmoro ljudi u helikopterskoj nesreći u mestu Kalabasas u Kaliforniji. U nesreći nema preživelih. Helikopter je leteo po gustoj magli. EF BI AJ istražuje mesto nesreće.

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Savu, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i književnika. Zaštitnik je škole, učitelja i đaka. U Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, patrijarh Irinej služio je arhijerejsku liturgiju. Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji kao školska slava.  

Urednici emisije Nataša Raketić i Miroslav Vojvodić

Urednik vesti Nenad Selaković

Producent Svetlana Stevanović
 
 
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи