IN MEMORIAM Neda Arnerić (1953-2020)

Debitovala je u filmu Puriše Đorđevića "San" kao dvanaestogodišnjakinja, a četiri godine kasnije upisala je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Glumu je izabrala za svoj životni poziv, a završila je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Neda Arnerić je ostvarila zapažene uloge u brojnim domaćim i inostranim ostvarenjima, u filmovima Jutro, Podne, Višnja na Tašmajdanu, Sutjeska, Užička republika, Ljubavni život Budimira Trajkovića, Gospođa ministarka, Ko to tamo peva, Moj tata na određeno vreme, Varljivo leto '68., Boj na Kosovu, Vreme čuda, Tri karte za Holivud, Nebeska udica, Nataša, Promeni me, Ma nije on takav; serijama Grlom u jagode, Otpisani, Metla bez drške, Policajac sa Petlovog brda...Za ulogu u filmu Ispravi se, Delfina, dobila je Srebrnu arenu na Filmskom festivalu u Puli i nagradu Carica Teodora na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Pulskom Zlatnom arenom nagrađena je 1988. godine, nakon uloge Majre u filmu reditelja Lordana Zafranovića Haloa - praznik kurvi. U karijeri dugoj preko pet decenija ostvarila je i više od 40 pozorišnih uloga, a 2010. godine nagrađena je priznanjem "Pavle Vuisić" koje se dodeljuje za životno delo. Preminula je 10. januara 2020. godine u Beogradu.

Tim povodom, večeras ćemo emitovati intervju Vladimira Jokića sa Nedom Arnerić, snimljen avgusta 2003. godine, za emisiju Prvog programa Radio Beograda "Ako priđeš bliže".

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи