Читај ми!

Repriza

Mika Alas - između nauke, ribolova i muzike

Večerašnju emisiju ''Kod dva bela goluba'', koja ispraća staru i najavljuje Novu godinu, nazvali smo: ''Između nauke, ribolova i muzike''. Emisija je posvećena našem čuvenom naučniku Mihailu Petroviću, koji je imao nadimak Alas, a koga su prijatelji zvali: Mika Alas. Bio je vrsni matematičar, cenjen u svetu, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije, strasni ribolovac, veliki putnik koji se, iako je bio neplivač, otisnuo na nekoliko prekookanskih putovanja, pisac putopisa i studije o metafori, autor jednog romana koji govori o jeguljama, a povrh svega osnovao je i muzičko društvo ''Suz'' u kome je svirao violinu...

Pored matematike, Mihailo Petrović je imao još jednu veliku životnu strast, a to je ribolov. Svaki slobodan trenutak provodio je na Savi ili Dunavu, gde su ga znali svi ribolovci. Zbog toga je i prozvan Mika Alas. Dobio je čak i ''Majstorsko pismo ribarskog esnafa'', priznanje na koje je on bio ponosan jednako kao na svoje naučne diplome i na rezultate naučnih istraživanja.

Uz muziku koja odgovara muzici koju je Mika Alas izvodio sa članovima društva ''Suz'', u emisiji ćemo čuti više zanimljivih priča i anegdota iz života našeg naučnika, ribolovca i muzičara Mihaila Petrovića, poznatijeg pod imenom Mika Alas.

Emisiju su realizovali glumci glumci Jadranka Selec, Željko Maksimović i Milan  Caci Mihailović, muzički urednik Radmila Dujaković, organizator Milena Borčanin i tonski snimatelj Dejan Vasović.

Autor emisije: Vojislav Karanović.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи