Magazin na Prvom

Koji probemi najviše muče građane Srbije? U kom procentu su rešene njihove pritužbe na rad nadležnih institucija odnosno administracije? Kako zvanični organi reaguju na preporuke koje donosi ombudsman? Zašto veruje da bi inicijativa o zajedničkoj platformi za zaštitu novinara mogla da smanji različite pritiske na medije, neka su od pitanja za Zorana Pašalića, Zaštitnika građana.

Zbog čega lideri vodećih zemalja ni u 2019.godini nisu ispunili obećanja o smanjenju štetnih uticaja na klimu? Da li imamo šanse da izbegnemo katastrofe koje se predvidjaju ako se porast temperature ne zaustavi? Mogu li protesti mladih i aktivista širom sveta da nateraju donosioce odluka na konkretne poteze umesto simboličkih gestova? Gost Vladimir Đurđević, klimatolog.

Kada će mladi matematičari Srbije, osvajači mnogobrojnih priznanja i nagrada, dobiti veću podršku društva? Kako izgleda njihov put od medalje do naučnog vrha? Zašto su i dalje prinudjeni da se sami i uz pomoć roditelja snalaze da bi napredovali? O tome dokle seže pomoć najtalentovanijim predstavnicima nacije, razgovaramo sa Mirjanom Katić, direktorkom Matematičke gimnazije.

„Istorija pčela" je prvi roman Maje Lunde pisan za odrasle. U Norveškoj je ona poznata po literaturi za decu, a sada je širom sveta postala popularna po najavljenom „Klimatskom kvartetu" čiji je prvi deo „Istorija pčela" prevedena na sve velike jezike. Ovaj roman se može čitati i kao tragedija u tri čina o našem nemaru prema prirodi i razmerama gubitka koji nas očekuje ako nastavimo istom stazom. Istovremeno, on je i tračak nade da za povratak na pravi put još nije kasno.

Urednik i voditelj Dijana Ivanov Kadić.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи