“Krem de la krem” grešaka

Jeste li primetili da svi prave neke spiskove i liste, naročito pred novu godinu? Pri tom ne mislim na spiskove za kupovinu, nego na liste najgledanijih filmova, najslušanijih pesama, najposećenijih destinacija, najlepštih frizura, najgledanijih programa... ima toga koliko hoćete. E, kad je tako, i ja sam rešio da napravim jednu listu, i to najčešćih jezičkih grešaka! Dobro, znam da ih ima mnogo i da ta lista može da se otegne na celu godinu, i zato sam odabrao vrh vrhova, “krem de la krem” grešaka, šampionskih apsolutnih 10! I sada, kao što je red, krećemo od desetog mesta i spojenog pisanja rečce ne i glagola, koje se najčešće sreće u SMS porukama, na društvenim mrežama, u mejlovima i na drugim, lektorima nedostupnim mestima. Dakle - na desetom mestu najčešćih grešaka u srpskom jeziku - neznam, nemogu i nesmem, sve spojeno!

Dakle, dragi naši slušaoci, ako citirate Sokrata i njegovu čuvenu rečenicu - ja znam da ništa ne znam - ovo "ne znam" nikako nemojte pisati spojeno. A u vezi toga, ili obzirom na to, moram da vam kažem da sam vam u stvari upravo rekao koje dve greške dele časno deveto mesto na mojoj listi najčešćih grešaka u srpskom jeziku. A ko nije pazio na času, zna se od koga će dobiti ukor.

S obzirom na to da smo čuli koje su greške na devetom mestu, prelazimo na osmo, koje dele razne vrste reči koje sâm ne znam da razvrstam, ali sigurno znam da jer i je l' nikako nisu sinonimi.

Glumac - Feđa Stojanović 

Urednik - Mirjana Blažić 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи