Kojekuda

Malo evropskih zemalja doživelo je takvu temeljnu promenu u XIX veku kao Srbija. Tačno je da su mnoge evropske nacije, u tom veku, doživele preokret, od pretežno poljoprivrednih u industrijska društva. Međutim, Srbija se razvila iz jedne potpuno nazadne provincije Otomanskog carstva. Od društva koje su odlikovale nepismenost i primitivna poljoprivreda, krajem veka, Srbija je izrasla u modernu evropsku državu, međunarodno priznatu, sa rastućom industrijalizacijom i donekle obrazovanom srednjom klasom.

U nedostatku domaćih stručnjaka, srpska vlada angažovala je u drugoj polovini 19. veka mnogo stranaca kako bi pomogli ekonomski razvoj zemlje koja se oslobađala od turske vlasti. U takvoj Srbiji osećao se veliki nedostatak obrazovanih ljudi svih struka, inženjera, lekara, farmaceuta, ali i profesora, umetnika i mnogih drugih. Tada je u Srbiju došlo i mnogo Čeha, apotekara, industrijalaca, muzičara, fotografa.

U drugoj i trećoj decenije 20. veka u Kragujevcu, koji u to vreme ima oko 15.000 žitelja, Česi čine jedan odsto stanovništva. Mnogi od njih su značajni akteri naučnog, privrednog, kulturnog i sportskog života grada. Vrtlog Drugog svetskog rata i potonja podela sveta primorali su Čehe da napuste našu zemlju.

Srbija je u 19. veku bila Evropska unija u malom, u to vreme ovde je živeo veliki broj Italijana, Grka, Nemaca, Jevreja i drugih, ali niko nije dao tako veliki doprinos razvoju naše zemlje kao češka etnička zajednica, koja je bila i najbrojnija - kaže Nenad Karamijalković, etnolog u Istorijskom arhivu Šumadije i autor monografije „Česi u Srbiji i Crnoj Gori". Sa njim su razgovarale Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи