Magazin na Prvom

Godine 1999, Ujedinjene nacije su rezolucijom 54/134 proglasile 25. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. U kakvoj atmosferi dočekujemo današnji dan? Koliko smo odmakli od tradicionalnih, patrijahalnih modela i da li je u potpunosti zaživela nulta tolerancija na nasilje? Zašto niko ne sme da zatvara oči pred nasiljem nad ženama? Gost: Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Narodno pozorište u Somboru obeležava svoj dan. Dvadeset petog novembra 1882. godine, odigrana je prva predstava. Tokom 137 godina, u Somboru su režirali najznačajniji reditelji svoje generacije, a na repertoaru su osim klasičnih, i dela moderne avangarde. O pozorištu i kulturnim navikama Somboraca, - sa Bojanom Kovačević, upravnicom Narodnog pozorišta u tom gradu.

Između Milana i Rima, nalazi se dragulj Toskane, - Firenca. Poznata po Danteu, Botičeliju, Mikelanđelu, Leonardu da Vinčiju, Galileu Galileju, koji su živeli i stvarali u njoj, pod okriljem porodice Mediči. Poznata po renesansnoj arhitekturi, Firenca je još sredinom 14. veka postala prvi grad na svetu sa popločanim ulicama. Jedno vreme je bila i prestolnica Kraljevine Italije. Susedna Bolonja ima najveću sačuvanu staru gradsku četvrt u Italiji. Poznata je po nastarijem univerzitetu na svetu, osnovanom 1088. godine, svojim tornjevima i crkvama, kao i industriji testenina. Svoje „italijanske" utiske prenosi nam kolega Miroslav Vojvodić.

Pre petnaest godina, u noći između trećeg i četvrtog marta, na Svetoj Gori, u Hilandaru, izbio je požar velikih razmera. Vatra je odnela najstarije konake, igumenariju, četiri male crkve. Do sada je obnovljeno 70 odsto oštećenih objekata. Za Radio Beograd govori vodeći stručnjak za obnovu Hilandara, arhitekta, prof Mirko Kovačević.

Društvo za informatiku Srbije obeležava 48 godina postojanja. Prilika da se podsetimo od čega i kako smo krenuli, a gde se u digitalnom svetu danas nalazimo. Sagovornik: Nikola Marković, predsednik Društva.

Osmi Međunarodni sajam sporta održan je tokom vikenda u Beogradu. Bila je to još jedna prilika za popularizaciju različitih sportskih disciplina i promovisanje sporta kao zdrave navike i životnog stila.

Autor i voditelj: Tanja Zeljković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара