Magazin na Prvom

Nauka u savremenom društvu nije ekskluzivnost malog broja genijalaca. Ona prosvetljuje, osvešćuje, ulepšava, inspiriše, održava duh i kad se mladima tako predstavi za rezultat ima njihov sve veći interes, ideje, volju i istrajnost. Da li je Srbija spremna da sačuva nauku i ne dozvoli da naučnici budu naš najbolji izvozni proizvod? To proveravamo na primeru Fakulteta terhničkih nauka u Novom Sadu, koji se metodologijom rada i rezultatima svrstao medju najsavremenije visokoobrazovne institucije u regionu. Sagovornik nam je dekan, Rade Doroslovački.

A da život naučnika, pa i onih najvećih nije uvek bajka, podsetiće nas slučaj Mileve Marić. Njen  doprinos Ajnštajnovim teorijskim studijama koje su mu na kraju donele i Nobelovu nagradu, nije upitan. Zbog vrlo složenog privatnog odnosa ova naučnica se, na žalost, odrekla slave i karijere. Jedna italijanska fizičarka pokrenula je inicijativu da Univerzitet u Cirihu posthumno izda diplomu Milevi Marić. Stigao je negativan odgovor, ali se tu priča ne završava. Upravo o tome govorimo u drugom satu Magazina.

Hong Kong već mesecima potresaju demonstracije zbog predloga zakona koji predviđa ekstradiciju osuđenih u Kinu. Pozadina protesta i mogući rasplet krize tema su rubrike POGLED U SVET.

Kroz segmente nove emisije KOJEKUDA saznaćemo neke nepoznate detalje iz života i stvaralaštva čuvene slikarke Milene Pavlović Barili, a čućemo i priču o likovnoj umetnosti u trećem dobu.

Urednik i voditelj je Olivera Stajić.

Naslovna strana Rade Doroslovački, izvor fotografije: imft.ftn.uns.ac.rs

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво