Magazin na Prvom

U današnjoj emisiji vas vodimo na Dunav.

Na njegovim obalama je svoje mesto našao veliki broj tvrđava. U jednoj od njih, Beogradskoj tvrđavi, u kuli Nebojša, danas se održava  Međunarodna konferencija „Krune na rekama". Tim povodom o tvrđavama na Dunavu, za naš program, govoriće dr Vidoje Golubović.

Na Dunav, ali čamcem, nas vodi i Nataša Aćimović. Slušaćete priču o alasima, vrstama riba koje žive u ovoj reci, i o tome kako se kuva dobra, baš dobra, riblja čorba.

U Psihološkoj radionici „Korak napred" bavimo se pažnjom. Pažnja je bazična psihička funkcija koja nam omogućava selekciju informacija, usmerenost, tj fokusiranost. Stručnjaci tvrde da bez pažnje nema opažanja, učenja, pamćenja, i nema mišljenja. Prema istražvanjima neprekinuta pažnja kod ljudi, u proseku, opada. Pre dvadesetak godina je trajala 12 sekundi, da bi u narednim godinama bilo izmereno svega 8 sekundi fokusiranosti, u proseku, što je 3 sekunde kraće od pažnje zlatne ribice. Ove promene, se zato popularno zovu „efekat zlatrne ribice", a kako će to uticati na nove generacije čućemo od dr Petra Vojvodića, psihijatra.

U rubrici „O knjigama i piscima" predstavljamo vam knjigu „Kneževi i kraljevi dinastije Karađorđević", koja je namenjena mladima, a u kojoj su predstavljeni srpski vladari XIX i prve polovine XX veka - Obrenovići i Karađorđevići. Gošća je autorka, Ivana Spasović, istoričar Arhiva SANU.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи