Читај ми!

Repriza

Ljubivoje Ršumović

Tokom 2024. godine, u kojoj Radio Beograd obeležava 100 godina postojanja, u okviru emisije ''Kod dva bela goluba'' svakog ponedeljka slušaćemo emisije koje  govore o istoriji naše radio stanice, i o ljudima koji su stvarali tu istoriju.

''Njegov talenat, bistra glava i zdravlje efikasno deluju protiv zagađenja sredine u kojoj živimo. On se kao planinski potok spustio sa Zlatibora, i sad žubori kroz svoje knjige i emisije, bistar, pitak i zdrav.'' – zapisao je Dušan Radović o Ljubivoju Ršumoviću. Večerašnjnu emisiju ''Kod dva bela goluba'' posvetili smo Ljubivoju Ršumoviću i njegovoj poeziji koja je, po mišljenju Dušana Radovića, lekovita i može da se upotrebi protiv ''kamena u glavi i literarne astme''.

Ljubivoje Ršumović je jedan od naših najznačajnijih i najkvaliteinijih pisaca za decu. Autor je velikog broja knjiga za decu i odrasle, a tvorac je i brojnih radijskih i televizijskih emisija. Za svoje stvaralaštvo dobio je brojna priznanja, među kojima je odnedavno i ''Zlatni mikrofon'', nagrada koju Radio Beograd dodeljuje stvaraocima za njihov izuzetan stvaralački doprinos.

U emisiji pesnik će govoriti o svom detinjstvu, o rodnom mestu Ljubiš, o svojim prvim pesmama, o našoj narodnoj epskoj poeziji, o razlici između sela i grada, o Jovanu Jovanoviću Zmaju, Dušanu Radoviću, Branku Ćopiću i drugim piscima koji su mu bili važni, o radijskim i televizijskim emisijama koje je napravio...Čućemo i nekoliko Ršumovih pesama za decu, kao što su ''Čini mi se vekovima'', ''Miš je dobio grip'', ''Vuče, vuče bubo lenja'', kao i nekoliko njegovih pesama za odrasle, a pesnik će nas upoznati i sa nekim zanimljivim detaljima koji su pratili nastanak ovih pesama. Pesme Ljubivoja Ršumovića postale su deo detinjstva mnogih generacija. Za brojne pesme, koje je ovaj pesnik spevao, komponovana je muzika, i uz te pesme su odrastala, a i danas odrastaju, mnoga deca.

Autor emisije: Vojislav Karanović.

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи