Kojekuda

Uzvišenje iznad moćnog Dunava preko puta Novog Sada. Stepenasti bedemi, prostrana terasa, kula sa „pijanim“ satom i nekoliko skladnih, spratnih zgrada jednostavne arhitekture. Ta slika je za većinu – Petrovaradin. A zapravo je to samo – da kažemo – naslovna strana tvrđave, jedinstvene u Evropi 18. veka, koja je opravdano ponela epitet „Gibraltar na Dunavu“. Bila je istinski neosvojiva i u potpunosti je ispunila zadatak koji su joj austrijski vladari namenili kad su je podizali – da zauvek zaustavi ne samo pokušaje, već i puste želje osvajača sa Istoka da prodru i pokore zapad Evrope.

Ono što je manje poznato jeste da je Petrovaradinska tvrđava šesta fortifikacija na istom mestu, na visokoj, nepristupačnoj steni iznad reke - savršenoj tački za vojno utvrđenje. Znali su to pre Austrijanaca i ljudi u mlađem kamenom dobu, zatim Kelti, pa Rimljani, Ugari i Turci - Osmanlije.

Ostatke tih objekata, predanim radom, otkrili su naši arheolozi, a priču o šest tvrđava na Petrovaradinu kazivao nam je Siniša Jokić, magistar istorijskih nauka i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Zabeležile, „kojekuda" - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Izvor slike sa naslovne strane: CC-BY-SA-3.0-RS, sr.wikipedia.org



 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се