Novosti dana

Dvojica radnika poginula su jutros kod Čortanovaca na gradilištu železničke pruge Beograd – Novi Sad, potvrđeno je RTS-u. U Hitnoj pomoći u Novom Sadu, RTS-u je rečeno da su dobili poziv jutros oko 7.50. Ekipa je izašla na lokaciju u pravcu Banstola ka Dunavu, gde se nalazi gradilište. Nažalost, Hitna pomoć je mogla samo da konstatuje smrt dvojice radnika. Obojica su turski državljani, jedan je imao 24 a drugi 25 godina. RTS-u je u MUP-u potvrđena smrt dvojice radnika. Završen je uviđaj a na teren je izašao i nadležni tužilac kao i inspektori bezbednosti na radu.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji biće održana danas. U izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guteresa, navodi se da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija, zaustavila napredak u normalizaciji odnosa, što može da podrije stabilnost na terenu. U izveštaju, Guteres poziva na što skorije formiranje vlade na Kosovu i Metohiji, kako bi se nastavio dijalog. Stavove Srbije zastupaće šef diplomatije Ivica Dačić.

Regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja, predstavljaju spoljnopolitičke prioritete Srbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnicima Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije. Vučić je čestitao Tanji Fajon na izboru za predsednicu tog odbora i pozitivno ocenio dogovor lidera zemalja-članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u Evropskoj uniji. Vučić kaže da se nada da će institucije Unije i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije. Fajonova je rekla da je Srbija među najozbiljnijim kandidatima i čestitala je na ekonomskim uspesima Srbije. Zahvalila je na mogućnosti da Evropski parlament posreduje u dijalogu vlasti i opozicije. Takođe je rekla da je zabrinuta zbog slobode medija, ali je istovremeno čestitala na izradi medijske strategije.

U planinskim područjima opština Trgovište i Bosilegrad i u okolini Vranja još ima požara. Znatno je povoljnija situacija nego prethodnih dana, ali je i dalje na snazi vanredna situacija. Lokalizovan je požar iznad Radovnice, a pojavio se novi u pograničnom prostoru sa Severnom Makedonijom, gde gori bukova šuma. U ataru bosilegradskog sela Plamena još je aktivan požar, ali nisu ugroženi meštani i objekti. Situacija kod lokaliteta Topli Do je teža zbog nepristupačnog terena. U gašenju učestvuje oko 200 vatrogasaca i pripadnika Žandarmerije, a od danas će im se priključiti i ruski "Iljušin 76".

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи