Nedeljom za selo

Ratari ovih dana gledaju u nebo u očekivanju kiše, kako bi završili najvažniji jesenji posao-setvu pšenice. U Bačkoj i Sremu radovi u njivama se privode kraju, dok je u Južnom Banatu, zbog nedostatka vlage u zemljištu, setva za sada odložena. U centralnim i južnim delovima Srbije setva još nije ni počela. Stručnjaci poručuju da zbog probijanja optimalnih rokova treba povećati setvenu normu.

Poljoprivrednici i ove jeseni masovno pale žetvene ostatke kako bi ubrzali pripreme za setvu, mada je to zakonom zabranjeno. Pre nekoliko dana u pokušaju da odbrani svoju njivu od požara, jedan čovek u okolini Vršca je stradao. Stručnjaci upozoravaju da se paljenjem strništa uništava kvalitet poljoprivrednog zemljišta, a time i budućnost potomaka.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se sprema zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i lista otkupljivača. Pored toga, novim zakonima iz oblasti poljoprivrede biće regulisan status profesionalnih poljoprivrednika.

Svetski trend je da se poljoprivreda sve više orjentiše na organsku i biodinamičku proizvodnju, usmerenu na očuvanje prirode. Da bi takva proizvodnja kod nas bila isplativija, neophodna je veća pomoć države, kao i edukacija potrošača.

Mlekara Naša Zlatka, u vlasništu opštine Čajetina, nastala je sa ciljem da pomogne malim proizvođačima mleka sa Zlatibora. U toj mlekari proizvodi se nekoliko vrsta sireva, kao i čuveni zlatiborski kajmak. O tome zašto su ti proizvodi traženi razgovarali smo sa rukovodiocem mlekare Razumenkom Lučić.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи