Novosti dana

Srbija je po uslovima lakoće poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing Biznis listi Svetske banke za 2020. godinu, i zauzela 44. poziciju među 190 rangiranih zemalja sveta. Prema izveštaju objavljenom jutros na zvaničnom veb sajtu Svetske banke, Srbija spada među 42 svetske ekonomije koje su u periodu 2018-2019. godine sprovele regulatorne reforme u tri ili više od 10 ocenjivanih oblasti i tako unapredile uslove  poslovanja. 

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će se krajem 2021. godine, ukoliko posao bude završen u predvidjenom roku, od Beograda do Novog Sada vozom putovati 30 minuta. Predsednik Srbije je dočekao teretni voz kineskih železnica sa opemom za gradnju brze pruge u Srbiji koji je stigao iz Kine. Zahvalio je kineskom predsedniku Si Đinpingu na podršci i dodao da se nada da će se saradnja dve zemlje nastaviti. Rekao je da Srbija više nije usputna stanica za kineske vozove, već odredište. Voz sa 28 vagona krenuo je 24. septembra iz kineskog grada Đinana, u provinciji Šangdong i prešao oko 10 hiljada 500 kilometara, a trasa voza je bila: Kina, Mongolija, Rusija, Belorusija, Poljska, Madjarska i Srbija.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer na pretresu o Zapadnom Balkanu, u senatskom Pododboru za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju naveo je da će zajedno sa izlaslanikom Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom raditi u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Danas je školski dan na Sajmu knjiga i očekuje se najveća organizovana poseta đaka, profesora i bibliotekara. S namerom da književni programi za decu i mlade budu vidljiviji prvi put se na školski dan sajma u slavu jezika, književnosti i čitanja organizuje druženje pisaca i dece na Platou beogradskog sajma.

Najveća Partizanova evropska utakmica u jesenjem delu sezone, svakako je duel sa engleskim Mančester junajtedom u trećem kolu Lige Evrope. Utakmica će biti upamćena i kao prvi susret dva tima posle 53 godine. Meč počinje u 18 sati i 55 minuta, uz prenos na Prvom programu našeg radija.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Irena Jelovac.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара