Nedeljom za selo

Ovih dana napokon ponovo kreće izvoz junetine u Tursku. U naredna tri meseca trebalo bi da bude isporučeno 2 hiljade 400 tona, a onda će biti ugovorena nova količina. Međutim, cena junadi biće niža nego prošle godine- od 2,10 do 2,15 evra za kilogram žive vage. To je za Nedeljom za selo, posle posete turskog predsednika Srbiji, potvrdio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Žetva kukuruza privodi se kraju, a ovih dana u Vojvodini je počela setva ječma i pšenice. Optimalni rokovi već su počeli, a na ruku ratarima ide i vreme pa se očekuje da će naredne nedelje setva biti u punom jeku.

Berba kasnih sorti kupina je pri kraju. Proizvođači su nezadovoljni zbog niske otkupne cene. Međutim, kupinari u borskom selu Gornjane povezali su se sa Složenom zadrugom iz Arilja i na taj način osigurali plasman svojih proizvoda.

U Beogradu je po drugi put održan međunarodni sajam visokokvalitetne hrane za Jugoistočnu Evropu na kome su se okupili proizvođači, potrošači, ali i stručnjaci i predstavnici trgovinskih lanaca. Svi se slažu u jednom- sve se može proizvesti, ali za plasman je, pored kvalitetnog proizvoda, neophodna istrajnost i inovativnost.

Za pčelare je ova proizvodna godina završena. Pčele su zazimljene, ostavljeno im je dovoljno meda, dok je većina pčelara imala mršav prinos, posebno bagremovog meda, koji je kod nas najtraženiji.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи