Novosti dana

U Pragu se održava samit Višegradske grupe na kojem učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na samitu, u dvorcu Lani, učestvuju predsednici Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije. Vučić je u Prag stigao na poziv češkog predsednika Miloša Zemana. Tema sastanka je odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana. Kako je najavljeno, biće reči i o evropskom putu Srbije, a već je ranije na Odboru za Evropske poslove država članica Višegradske četvorke ocenjeno da je reforme, koje je Srbija sprovela, neophodno valorizovati kroz otvaranje novih poglavlja. Današnji sastanak je i svojevrstan presedan. Osim što prisustvuje predsednik zemlje koja nije članica višegradske grupe, govoriće se o temi o kojoj 4 predsednika nemaju konsenzus. Naime, govoriće se i o Kosmetu, nepunih mesec dana nakon što je češki predsednik Zeman u Beogradu najavio preispitivanje odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da su Srbi, uoči kosovskih izbora, suočeni sa brutalnom diskriminacijom i istakao da je jedini način da se diskriminacija pobedi masovan odziv na izborima 6. oktobra.

Đurić je pozvao sve Srbe koji su u biračkom spisku da se, bez obzira na to kakve dokumente imaju, jave i pokušaju da na licu mesta ostvare svoje biračko pravo. Prema njegovim rečima, od rezultata izbora zavisi koliko će se u pokrajinskim institucijama štititi položaj Srba. Komentarišući navode medija da su na dan izbora mogući upadi kosovske policije, on je rekao kako niko "ne treba da se igra". Srbija je uvek spremna da zaštiti Srbe u Pokrajini, poručio je Đurić.

U Bagdadu je jutros počeo policijski čas, koji će potrajati do daljeg, saopštio je premijer Iraka Adel Abdul Mahdi, nakon dvodnevnih nasilnih antivladinih demonstracija širom zemlje, u kojima je sedam ljudi poginulo, a više od 400 ranjeno. Policijski čas se ne odnosi na putnike u avio-saobraćaju koji odlaze na aerodrom ili se vraćaju sa aerodroma, na hitnu pomoć, zaposlene u bolnicama, kancelarijama za energetsko i vodosnabdevanje i hodočasnike. Proteste su počeli građani nezadovoljni zbog nezaposlenosti, korupcije, lošeg rada javnih službi, kao i zbog nemogućnosti zemlje da se oporavi od višegodišnjih sukoba sa teroristima Islamske države.

Meštani sela Žiljci, kojima su se pridružili žitelji većine potkopaoničkih naselja, blokirali su put od Brzeća ka Kopaoniku jer se protive izgradnji mini-hidroelektrane. I pored svakodnevnih dežurstava meštana, jutros oko 5 časova izvođači radova uspeli su da dovezu mašinu i ograde mesto gde je planirana izgradnja mini-hidrocentrale. Nezadovoljni meštani onemogućili su dopremanje hrane i vode radnicima i obezbeđenju. To je drugi put za mesec dana da na ovaj način stanovnici potkopaoničkih sela izražavaju nezadovoljstvo i sprečavaju investiciju koja će im kako kažu ugroziti reku, a time i egzistenciju.

Saobraćajna policija u Brusu preusmerava vozila na putni pravac preko Krive Reke, koji je desetak kilometara duži.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи