U središtu pažnje

Neizvestan ishod Bregzita i još neizvesnija budućnost britanske vlade. Da li je Ujedinjeno kraljevstvo spremno da napusti Evropsku uniju i kako će Brisel reagovati na poruke iz Londona?

Oba doma britanskog parlamenta prihvatila su raspravu o zakonu kojim bi se sprečio Bregzit bez dogovora. Premijer Boris Džonson uzvratio je zahtevom za raspisivanje vanrednih izbora. Predloženim zakonom premijeru je dat rok da do 19. oktobra obezbedi parlamentarnu većinu za plan izlaska ili za Bregzit bez dogovora. U suprotnom će od Brisela morati da zatraži produženje roka za napuštanje Evropske unije do 31. januara 2020. godine.

Evropska komisija pozvala je 27 zemalja članica Unije da se pripreme za "neuređeni" izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz zajednice. Za evropske privrednike koji trguju sa britanskim kompanijama objavljeno je i detaljno uputstvo za finalne pripreme u slučaju takvog scenarija. Gost emisije je Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije.

Urednik i voditelj je Nikola Denčić. 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се